Χρηματιστήριο: Θετικό κλείσιμο με στήριγμα το +8% στη Viohalco

Χρηματιστήριο: Θετικό κλείσιμο με στήριγμα το +8% στη Viohalco

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στηρίγματα έναντι της τραπεζικής συσσώρευσης βρήκε για ακόμη μία ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από μία νευρική συνεδρίαση, κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος κινήθηκε κάτω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, κατόπιν πολλαπλών εναλλαγών προσήμων, κατέγραψε άνοδο κατά 0,31%, κλείνοντας στις 663,25 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 655 μονάδες και υψηλό τις 664 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ταυτόχρονα, σημείωσε άνοδο κατά 0,26% στις 1.589 μονάδες, ενώ ο τζίρος έκλεισε στα 46 εκατ. ευρώ, καθώς διακινήθηκαν περίπου 22,5 εκατ. τεμάχια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφάνιζε έντονη νευρικότητα, η οποία απέρρεε από τις τραπεζικές ρευστοποιήσεις και το «προβληματικό» χαρτοφυλάκιο των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο -1,67%, της Εθνικής Τράπεζας στο -1,59% και της Eurobank στο -1%, με τις συνολικές απώλειες του δείκτη να ανέρχονται στο -1,21%.

Στο κλίμα συσσώρευσης, ωστόσο, αντιστάθηκαν αρκετοί κλάδοι -ιδίως αυτών των κατασκευών και της ενέργειας- οι οποίοι έβγαλαν αντίδραση και στήριξαν τον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτική είναι η εικόνα στη Viohalco, η μετοχή της οποίας έκλεισε στο +8,48%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 3,91%, της Aegean κατά 3,46%, του Μυτιληναίου κατά 2,99% και της Μότορ Όιλ κατά 2,48%.

Από την πλευρά της, η μετοχή του Ελλάκτορα συνέχισε το ξέφρενο ράλι, παρέχοντας και πάλι σημαντικά στηρίγματα. Έτσι, μετά το χθεσινό +29%, σήμερα έκλεισε στο +2,04%. Το ράλι της κατασκευαστικής εταιρείας αποδίδεται στην προαναγγελία αύξησης του μεριδίου μετοχών της Reggeborgh Invest. Συγκεκριμένα, ο ολλανδικός όμιλος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς 26,8 εκατ. μετοχών, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,54% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτορα. Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης, τότε το μερίδιο μετοχών της Reggeborgh θα ενισχυθεί στο 17,5%.

Ποια η κατεύθυνση της αγοράς;

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta, ο οποίος μίλησε στο kathimerini.gr, η ευρύτερη εικόνα του χρηματιστηρίου εξακολουθεί να ερμηνεύεται από τρεις βασικές παραμέτρους:

– Χάσαμε το ράλι των ξένων αγορών κατά τους προηγούμενους μήνες, λόγω -μεταξύ άλλων- της έντασης με την Τουρκία

– Η οικονομία έχει επηρεαστεί από τον τουρισμό και την πανδημία του κορωνοϊού, κάτι το οποίο η αγορά έσπευσε αμέσως να αναγνωρίσει

– Η πανδημία έχει επηρεάσει και τις τράπεζες, καθώς αυτή τη στιγμή -λόγω των έκτακτων μέτρων- ένα μεγάλο μέρος των δανείων, ύψους 18 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε αναστολή πληρωμών

«Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει κάποια υστέρηση σε σχέση με τις ξένες αγορές, ενώ όσον αφορά τις τράπεζες είναι ενδεικτικό ότι βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις ως προς τις αποδόσεις» υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα, ο αναλυτής της Beta διατηρεί την αισιοδοξία του, αν και προειδοποιεί ότι το περιβάλλον δεν προσφέρεται για βραχυπρόθεσμες κινήσεις. «Υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις για αποκλιμάκωση, καθώς οι τράπεζες έχουν διαβεβαιώσει ότι το 80% των δανειοληπτών θα επανέρθει σε κατάσταση ενημερότητας, μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων. Έτσι, τα 18 δισ. ευρώ δεν θα πάνε ατόφια στα κόκκινα δάνεια». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, θεωρεί ότι είναι ζήτημα χρόνου η αγορά να αποτιμήσει εκ νέου τα θεμελιώδη μεγέθη, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας καταγράφει σημαντική άνοδο, χάρη στα θετικά οικονομικά στοιχεία.

Τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται από την χθεσινοβραδινή απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, με την κεντρική τράπεζα να στέλνει μήνυμα διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων για αρκετά χρόνια -τουλάχιστον έως το 2023. Στο ίδιο πλαίσιο, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως και το μέγεθος του προγράμματος αγοράς assets, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι «ασυνήθιστα αβέβαιες». Δεν απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη και αρνητικών επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,44%, ενώ στο -0,16% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον βρετανικό FTSE 100. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,49%. Νευρικότητα επικρατεί και στη Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει 138 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,91%. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολισθαίνει κατά 173 μονάδες, χάνοντας το 1,60% της αξίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή