Χάνει βασικά στηρίγματα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Χάνει βασικά στηρίγματα το Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοδική είναι η χρηματιστηριακή κίνηση στην έναρξη της εβδομάδας, με τους πωλητές να κυριαρχούν από τα πρώτα λεπτά της  συνεδρίασης και την ελληνική αγορά να δέχεται σημαντικές πιέσεις. Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,71% και τερμάτισε στις 658 μονάδες, χάνοντας το στήριγμα των 660 μονάδων -παρά τον υψηλό τζίρο, ο οποίος ξεπέρασε τα 73 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η έντονη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και οι ανησυχίες για ένα νέο lockdown διατηρούν και σήμερα τις πιέσεις στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά το εναρκτήριο καμπανάκι, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,80% και διολισθαίνει στις 646,60 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, καταγράφει πτώση κατά 1,89% στις 1.547 μονάδες. Από την πλευρά του, ο πάντα εμπροσθοβαρής τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1,75%, με την κάμψη στη μετοχή της Eurobank να ξεπερνάει το 2%. Από την πλευρά τους, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες της τάξης του 1,50%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 1%.
Στο ταμπλό, αρνητικοί “πρωταγωνιστές” είναι οι μετοχές των εισηγμένων, οι οποίες στήριξαν την αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, η μετοχή της Coca-Cola διολισθαίνει κατά 3,65%, η μετοχή της Viohalco κατά 3,50% και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα κατά 2,75%. Στο 2% διαμορφώνονται οι απώλειες και για τη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισε ένα άκρως εντυπωσιακό ράλι, λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης του ολλανδικού ομιλου Reggeborgh Invest B.V., ο οποίος ήδη ελέγχει το 30% των μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα.
Ο φόβος του lockdown
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή εικόνα στην ελληνική αγορά συνιστά αποτέλεσμα τόσο των τραπεζικών πιέσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, όσο και των ανησυχιών για τον κίνδυνο επιβολής νέου lockdown, ιδίως στην περιοχή της Αττικής. Χρηματιστηριακές πηγές, μάλιστα, οι οποίες μίλησαν στο kathimerini.gr, ξεκαθάρισαν ότι η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραματίζει καίριο ρόλο στο επενδυτικό κλίμα, ενώ προειδοποίησαν ότι ένα νέο lockdown της οικονομίας θα επιφέρει δραματικές συνέπειες σε επίπεδο φορολογικών εσόδων και δημοσιονομικών μεγεθών.
Κι αυτό, όπως διευκρίνισαν, παρά τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη ορισμένων εισηγμένων, τα οποία αφήνουν χαραμάδα ελπίδας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο για την πορεία προς τις 700 μονάδες. “Είναι σαφές ότι αρκετές εισηγμένες παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες. Αυτό κάποια στιγμή η αγορά θα το δει και θα προβεί στις κατάλληλες κινήσεις” επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες δεν αποκλείουν θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο των γεωπολιτικών, μετά και την άμβλυνση των εντάσεων στο Αιγαίο.   
Τραπεζικές πιέσεις στην Ευρώπη
Στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, το κλίμα επηρεάζεται από τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνεργασίας μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη με ύποπτα funds επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν, στις συγκεκριμένες συναλλαγές εμπλέκονταν με μεγαλύτερη συχνότητα οι HSBC, JP Morgan, Duetsche Bank, Standard Chartered και Bank of New York Mellon, οι οποίες ερευνώνται από τις εποπτικές αρχές για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. 
Στο πλαίσιο αυτό, λίγο μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται στο κόκκινο, με απώλειες άνω του 1%. Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,33%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,70% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,20%. Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 1,25% στις 364 μονάδες. Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στις ασιατικές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με αξιοσημείωτες απώλειες. Το Χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε απώλειες 0,63%, ενώ ο δείκτης Χανγκ Σενγκ σημείωσε πτώση κατά 1,80%. Στο μεταξύ, ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας διολίσθησε κατά 0,95%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή