Θύμα της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο Αθηνών – Έχασε και τις 630 μονάδες

Θύμα της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο Αθηνών – Έχασε και τις 630 μονάδες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα τεχνικό όριο, αυτό των 630 μονάδων, έχασε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι επί τα χείρω εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την ελληνική οικονομία και ο φόβος ενός δεύτερου «lockdown» ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών και «φούσκωσαν» το κύμα ρευστοποιήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,90% και τερμάτισε στις 624,62 μονάδες -πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (624,60 μονάδες)- εξαλείφοντας όλα τα κέρδη του Σεπτεμβρίου. Ο τζίρος των συναλλαγών, παράλληλα, περιορίστηκε στα 46,8 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 25,2 εκατομμύρια τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση κατά 0,92% στις 1.490 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,68%, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή κάμψη, η οποία υπερέβη το 6%. Της σημερινής πτώσης ηγήθηκε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (1,73%), ενώ ακολούθησε η μετοχή της Eurobank (1,10%). Σε σταθεροποιητικά επίπεδα έκλεισαν, αντίθετα, οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Στο ταμπλό, έντονες πιέσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Μότορ Όιλ, η οποία διολίσθησε άνω του 4,30%, ενώ στο -3,19% έκλεισε και η μετοχή της ΟΠΑΠ Α.Ε. Την ίδια ώρα, η μετοχή του Fourlis υποχώρησε κατά 2,47% και της Aegean κατά 2,21%. Όσον αφορά τον Ελλάκτορα, η μετοχή εμφάνισε κάμψη 2,26%, διατηρούμενη ωστόσο άνω του 1,30 ευρώ, μετά και την προαίρεση αγοράς του 12,54% των μετοχών από την ολλανδική Reggeborgh.

Ο φόβος του lockdown και της οικονομίας

Όπως κατέστη σαφές κι από τη σημερινή συνεδρίαση, κάθε προσπάθεια ανάτασης της ελληνικής αγοράς και πορείας προς τις 700 μονάδες υπονομεύεται ευθέως από την πανδημία του κορωνοϊού. Τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 450 νέα κρούσματα -αριθμός ρεκόρ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης- ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε ότι η περιοχή της Αττικής βρίσκεται ήδη στο κόκκινο. «Η επιβολή ενός νέου lockdown στην οικονομία θα βυθίσει τελείως τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και θα επιφέρει σημαντική ζημιά στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας» δηλώνει στο kathimerini.gr χρηματιστηριακή πηγή, η οποία προτιμάει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, κάτι το οποίο επίσης επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα της Ελλάδας αναθεώρησε στο 7,5% την εκτίμηση για την ύφεση του 2020, έναντι της πρότερης εκτίμησης για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,8%. Όσον αφορά το 2021, βασικό σενάριο της ΤτΕ παραμένει η ανάκαμψη της τάξης του 5,6% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, πιέσεις στην ελληνική αγορά ασκούν και τα δομικά προβλήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων, με αρκετούς αναλυτές να προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη της ΤτΕ για δημιουργία πρόσθετων «κόκκινων δανείων» 8-10 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Η πορεία των ελληνικών τραπεζών συνδέεται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το μέγεθος των κόκκινων δανείων. Αυτοί οι δύο τελευταίοι παράγοντες είναι αυτοί που θα καθορίσουν και τις τιμές των τραπεζικών μετοχών» σχολιάζει η ίδια πηγή.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, τα κυριότερα χρηματιστήρια καταβάλλουν προσπάθεια να αντιστρέψουν το χθεσινό αρνητικό κλίμα, το οποίο πυροδοτήθηκε από τα σενάρια περί νέων lockdown στις χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες στον γερμανικό DAX υπερέβησαν το 4%, ενώ κοντά στο 3,5% διαμορφώθηκε η πτώση για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. Σήμερα, όμως, τα βασικά χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου παρουσιάζουν θετικά πρόσημα, με τον DAX -λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης- να ενισχύεται κατά 0,98%, τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει άνοδο κατά 0,83% και τον Stoxx 600 να σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,34%.

Η χθεσινή ημέρα είχε αρνητικό πρωταγωνιστή και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο στη σκιά των αποκαλύψεων περί πιθανού τραπεζικού ξεπλύματος βρόμικου χρώματος, ύψους άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εμφάνισε τριψήφιες απώλειες, δίνοντας συνέχεια στη διόρθωση των τελευταίων ημερών. Σήμερα, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, με τον Dow Jones να κινείται σταθεροποιητικά, τον Nasdaq να καταγράφει αύξηση κατά 0,43% και τον S&P 500 να παρουσιάζει κέρδη 0,37%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή