ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Οδηγός» οι τράπεζες

chrimatistirio-athinon-odigos-oi-trapezes-561095350

Ανοδικό είναι το ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την ελληνική αγορά -έχοντας σύμμαχο το διεθνές κλίμα- να καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να διακόψει το εξαήμερο αρνητικό σερί και να ανακτήσει ένα μέρος των ισχυρών απωλειών των τελευταίων ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης αποχαιρέτισε την προηγούμενη εβδομάδα με σωρευτικές απώλειες της τάξης του 6,17%, με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει το 8,40% της αξίας του και να κατρακυλά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Σήμερα όμως, η κατάσταση στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι σαφώς καλύτερη, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει κέρδη άνω του 1,60% και να κινείται πέριξ των 627 μονάδων. Ο τζίρος των συναλλαγών ξεπερνάει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο +1,25%. Από την πλευρά του, ο πάντα ευμετάβλητος τραπεζικός δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 2%, με τη μετοχή της Attica Bank να ηγείται του θετικού κλίματος, καθώς ενισχύεται κατά 3,5%. Ακολουθούν οι μετοχές της Eurobank (+2,57%), της Alpha Bank (+2,02%), και των Εθνική Τράπεζα – Τράπεζα Πειραιώς (+1,65%).
Στο ταμπλό, πέραν των τραπεζικών εταιρειών, ξεχωρίζει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία κινείται στο +2,75%, διατηρώντας την πολύ καλή εικόνα του τελευταίου χρονικού διαστήματος -κάτι το οποίο αποδίδεται στα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου και την πορεία εξυγίανσης του Ομίλου. Στο +2,45% βρίσκεται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία επίσης εμφάνισε εύρωστα οικονομικά στοιχεία τους πρώτους μήνες του έτους. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι αρκετές εισηγμένες παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες, διαθέτοντας αξιοσημείωτα περιθώρια ανόδου, χάρη στα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Αδυναμία φυγής από τις 610-640 μονάδες
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και παρά τη σημερινή εικόνα, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει μίζερη, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σε κατάσταση συσσώρευσης, αδυνατώντας να ξεφύγει προς τις 700 μονάδες. “Η αγορά εδώ και τέσσερις μήνες ταλανίζεται. Τα βασικά προβλήματα είναι τρία. Τα ελληνοτουρκικά, η πανδημία της Covid και ο κίνδυνος ενός lockdown, και το βασικότερο οι τράπεζες” εξηγεί στο kathimerini.gr o Ηλίας Ζαχαράκη, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο οποίος κάνει λόγο για μια πλάγια συσσώρευση μεταξύ των 610 και 640 μονάδων. “Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει μια καθοδική ή ανοδική κίνηση. Ελπίζουμε σε ανοδική” σπεύδει να προσθέσει.
Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν καινούρια γεγονότα, τα οποία θα μπορέσουν να επηρεάσουν δραματικά την εικόνα της ελληνικής αγοράς, με εξαίρεση ενδεχομένως τις αμερικανικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα έχει αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές και κατ’ επέκταση και στην πάντα ευμετάβλητη ελληνική. Όσον αφορά το δυσοίωνο σενάριο της πτωτικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, ο κ. Ζαχαράκης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, θεωρώντας ότι θα βρεθούν αρκετοί αγοραστές για να τον σηκώσουν. Κι αυτό, διότι πολλές εισηγμένες παρουσίασαν θετικά οικονομικά μεγέθη το α’ εξάμηνο του 2020, κάτι το οποίο προλειαίνει τη συνέχιση της καλής χρηματιστηριακής εικόνας, στηρίζοντας την ελληνική αγορά.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ανακτήσουν ένα μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία στιγματίστηκε τόσο από τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και από τις αποκαλύψεις για πιθανή εμπλοκή μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, άνω των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, σήμερα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 2%, ενώ στο +1,5% κινούνται ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC 40. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει άνοδο κατά 1,53% στις 360 μονάδες. Ίδιο είναι το κλίμα και στην pre-market της Wall Street, με τα future να προμηνύουν άνοδο του Dow Jones κατά τουλάχιστον 200 μονάδες. Το πρωί της Δευτέρας δε, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε στο +1,32%, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,20%.