Υπέκυψε στη νευρικότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπέκυψε στη νευρικότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη νευρικότητα και την αβεβαιότητα υπέκυψε για ακόμη μία ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε σε αρνητικό έδαφος για έβδομη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων. Από το πρωί, ο Γενικός Δείκτης κινούταν εντός ενός στενού εύρους, αδυνατώντας να ξεφύγει από το τεχνικό όριο των 620-625 μονάδων και να κεφαλαιοποιήσει το ανοδικό κλείσιμο της Δευτέρας.

Ετσι, μοιραία, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 0,29% και τερμάτισε στις 623,36 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 621 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 625 μονάδες. Ο τζίρος ήταν και πάλι απογοητευτικός, καθώς περιορίστηκε στα 35,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,6 εκατομμύρια τεμάχια.

Ο πάντα ευμετάβλητος τραπεζικός κλάδος, ο οποίος χθες έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2%, υποχώρησε σήμερα κατά 0,36%, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 1,71% και της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,38%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,02% στα 0,3659 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε οριακές απώλειες της τάξης του 0,12%, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 1.487 μονάδες. Η μετοχή των ΕΛΠΕ διολίσθησε κατά 2,53%, του ΟΤΕ κατά 2,11% και της Aegean κατά 2,56%, στον απόηχο των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του α’ εξαμήνου του 2020.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εκτινάχθηκε στο +5%, χάρη στο πακέτο μετοχών που εξαγόρασε η Eurobank. Κατά 2,48% αυξήθηκε και η μετοχή της Ιntracom, η οποία έλαβε στήριξη από τα ευοίωνα οικονομικά αποτελέσματα. Μεγάλη κερδισμένη της ημέρας ήταν και η μετοχή της Πλαίσιο Computers, η οποία έκλεισε στο +6,16%.

Το «κλειδί» στις τράπεζες

H κατάσταση στην ελληνική αγορά παραμένει εξαιρετικά προβληματική, με τον Γενικό Δείκτη να μοιάζει βουτηγμένος στην αβεβαιότητα και τη νευρικότητα. Οι κρίσιμες ημέρες στο μέτωπο με την Τουρκία, ο διάχυτος φόβος για ένα νέο lockdown και ο φόβος εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου καθιστά τους αγοραστές πολύ προσεκτικούς, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η Fast Finance, σε πρόσφατο σημείωμά της.

Μοναδικό αντίβαρο στην γενικευμένη αβεβαιότητα αποτελούν ορισμένες εισηγμένες, οι οποίες καταφέρνουν να «αντέξουν», διαθέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το α’ εξάμηνο του 2020 απέφεραν κατά μέσο όρο μείωση 20% στον τζίρο και 80% στα καθαρά κέρδη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τη Fast Finance, το κλίμα στην ελληνική αγορά θα αλλάξει άρδην, μόνο εφόσον ο τραπεζικός κλάδος εξυγιανθεί και καταφέρει να λειτουργήσει ομαλά, απαλλαγμένος από τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, μία ημέρα μετά το ράλι, το οποίο απέφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κέρδη άνω του 2%, το κλίμα επιβαρύνεται από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του Brexit, αλλά και το πολυαναμενόμενο debate μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν. Βρυξέλλες και Λονδίνο, μετά τον χθεσινό γύρω επαφών, εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από μια νέα συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών -κι ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς απομένουν μόλις τρεις μήνες μέχρι τη λήξη της μεταβατικής και προσωρινής Συμφωνίας Αποχώρησης. Την ίδια ώρα, οι δύο διεκδικητές του αμερικανικού προεδρικού θώκου, τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) θα δώσουν το πρώτο καθοριστικό debate, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,15%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,23%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,04%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,21% στις 362 μονάδες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι δείκτες της Wall Street παρουσιάζουν μικρού εύρους απώλειες. Ενδεικτικά, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,33%, ο Nasdaq κατά 0,36% και ο S&P 500 κατά 0,30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή