ΑΓΟΡΕΣ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών «κράτησε» τις 640 μονάδες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών «κράτησε» τις 640 μονάδες

Στηρίγματα για την υπεράσπιση του τεχνικού ορίου των 640 μονάδων βρήκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος κατάφερε να βάλει «φρένο» στις ενδοσυνεδριακές απώλειες και να διατηρήσει τα κεκτημένα της χθεσινής ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά μόλις 0,37% και διαμορφώθηκε στις 641,99 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 647 μονάδες και χαμηλό τις 639 μονάδες. Έτσι, ο Γ.Δ. κατάφερε να διατηρήσει το όριο των 640 μονάδων, μετά το χθεσινό +5,44% στον τραπεζικό τομέα.

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, ο τζίρος παρέμεινε σε απογοητευτικά επίπεδα, κινούμενος στα 31 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να ορίζεται στα 21,6 εκατομμύρια τεμάχια. Από την πλευρά του, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,54% στις 1.526 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,06% και τις 232 μονάδες, μη δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό ράλι, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τις ελπίδες επίλυσης των πάγιων τραπεζικών προβλημάτων. Έτσι, η μετοχή της Eurobank διολίσθησε στο -2,32%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο -1,83%. Η Τρ. Πειραιώς, επίσης, κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,40%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 0,96%.

Στο ταμπλό, όπως προαναφέρθηκε, υπήρξαν μεμονωμένες εισηγμένες, οι οποίες παρείχαν σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Μυτιληναίος Α.Ε. εκτινάχθηκε άνω του 3,30%, ενώ η μετοχή της Aegean ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2%, σε συνέχεια του χθεσινού +9%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco σημείωσε πτώση κατά 2,67% και η μετοχή της Fourlis κατά 2,38%.

Το πρόβλημα των τραπεζών

Αναμφίβολα, όπως δηλώνουν χρηματιστηριακές πηγές στο kathimerini.gr, μία ενδεχόμενη ανοδική κίνηση προς τις 700 μονάδες θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα στις διακυμάνσεις του Γ.Δ. Μέχρι και χθες, ο τραπεζικός κλάδος ήταν σχεδόν απών, με αποτέλεσμα ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να παραμένει καθηλωμένος στα επίπεδα των 620-630 μονάδες, βρίσκοντας μεμονωμένα στηρίγματα σε μετοχές συγκεκριμένων εισηγμένων, κυρίως του ενεργειακού τομέα.

Βασικό πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού κλάδου αποτελεί ο βραχνάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος αναμένεται να καταστεί εντονότερος, μόλις λήξουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών ελέω της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδας παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο εδράζεται στη δημιουργία  bad bank. Η τελευταία θα λειτουργεί συμπληρωματικά του “Ηρακλή”, προκειμένου να απορροφήσει τα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια και να “καθαρίσει” τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ωστόσο, προτού υπάρξει ενεργοποίηση της bad bank, θα πρέπει να προηγηθεί το πράσινο φως των ευρωπαϊκών αρχών και ιδίως, της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς υπάρχει κίνδυνος η πρόταση της ΤτΕ να θεωρηθεί “κρατική βοήθεια”. Κι αυτό, διότι η χρηματοδότηση της bad bank προτείνεται να γίνει μέσω κρατικών κονδυλίων, και συγκεκριμένα μέσω του ταμειακού αποθέματος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το επενδυτικό ενδιαφέρον επηρεάζεται από την απόφαση του Λευκού Οίκου να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με tweet του Ντόναλντ Τραμπ, οι όποιες διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,40% και τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει πτώση κατά 0,05%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, από την πλευρά του, εμφανίζει απώλειες κατά 0,37% στις 364 μονάδες.

Εντελώς αντίθετο –παραδόξως- είναι το κλίμα στη Wall Street, η οποία καταγράφει ισχυρά κέρδη, χάρη στην προαναγγελία στήριξης του αεροπορικού κλάδου. Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 460 μονάδες και το +1,65%, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο αυξάνεται κατά 1,34% και ο τεχνικός δείκτης Nasdaq κατά 1,11%.