Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες αγοραστών – πωλητών λίγο κάτω από τις 650 μονάδες

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες αγοραστών – πωλητών λίγο κάτω από τις 650 μονάδες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με πωλητές και αγοραστές να δίνουν “μάχες” γύρω από το τεχνικό όριο των 648-650 μονάδων. Χθες άλλωστε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1% και σκαρφάλωσε μια ανάσα από τις 650 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τον «ξεχασμένο» τραπεζικό κλάδο (+2,14%).
Σήμερα, λίγο μετά το εναρκτήριο καμπανάκι, ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, κινούμενος στις 648 μονάδες. Ο τζίρος, μέχρι στιγμής, παραμένει υποτονικός, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητος παραμένει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ορίζεται στις 1.543 μονάδες.
Όσον αφορά την έκπληξη της εβδομάδας, δηλαδή τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος την Τρίτη εμφάνισε κέρδη άνω του 5% και χθες άνω του 2%, σήμερα καταγράφει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,50%, υποχωρώντας στις 236 μονάδες. Οι υψηλότερες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς (-0,88%), ενώ ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (-0,68%). Alpha Bank και Eurobank παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει στήριξη από τη μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 2,15% μετά την παράδοση του έβδομου και τελευταίου Airbus 320neo, στο πλαίσιο της παραγγελίας του 2014, η ολοκλήρωση της οποίας κατατάσσει τον στόλο της ελληνικής εταιρείας σ’ έναν από τους νεότερους σ’ όλη την Ευρώπη. Ανοδικά κινείται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+1,34%), όπως και οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+1,07%), Γρ. Σαράντης (+1,15%) και Coca-Cola (+1,07%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco υποχωρεί κατά 1,38%.  
Συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα
Στο μεταξύ, το ράλι στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζεται και σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 20 μονάδες βάσης και να διολισθαίνει στο 0,874% -το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αυτό, οπωσδήποτε, προσφέρει στο οικονομικό επιτελείο την ευκαιρία να βγει στις αγορές και να αναζητήσει φθηνές πηγές δανεισμού, τονώνοντας τα ταμειακά αποθέματα και χρηματοδοτώντας ενδεχόμενα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Φυσικά, πέραν της Ελλάδας, αντίστοιχο ράλι καταγράφουν και τα ομόλογα των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο αποδίδεται στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα, στιγματίζεται από το “ξύπνημα” του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος επιτέλους φαίνεται ότι αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των αγοραστών, βάζοντας φρένο στην πολύμηνη συσσώρευση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την καθήλωση του Γενικού Δείκτη. Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών συνδέεται άμεσα με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, η οποία θα απορροφήσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και θα εκκαθαρίσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς ενέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί παραβίαση των κανονισμών περί κρατικής στήριξης. Κι αυτό, διότι η bad bank προτείνεται να χρηματοδοτηθεί από κρατικά κονδύλια, και δη από το ταμειακό μαξιλάρι των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές το επενδυτικό κλίμα εξακολουθεί να καθορίζεται από τις διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο προωθούμενο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Μόλις χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς ξεκίνησαν εκ νέου, μετά το προσωρινό “πάγωμα” των προηγούμενων ημερών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν οριακά κέρδη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτης Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,33% στις 369 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, παράλληλα, ο γερμανικός DAX παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 13.057 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,33% στις 5.997 μονάδες. Όσον αφορά την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones στην προ-αγορά της Wall Street προαναγγέλλουν μια ανοδική εκκίνηση της τάξης των 10 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή