ΑΓΟΡΕΣ

Από τον Ρίγκαν ως τον Τραμπ: Ποιος έδωσε μεγαλύτερα κέρδη στη Wall Street

φωτ.: Reuters

Κέρδη 55% σημείωσε ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 στις 1.456 ημέρες από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σχεδόν κατά 9 τρισ. δολάρια στην πρώτη θητεία του δισεκατομμυριούχου προέδρου. 

Ήταν η τέταρτη καλύτερη σε αποδόσεις πρώτη θητεία Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, και αυτό παρότι η 4ετία σημαδεύτηκε από τους εμπορικούς πολέμους και το τεράστιο κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ λειτούργησαν η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και η εξαιρετικά υποστηρικτική νομισματική πολιτική. Άλλωστε, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου «κληρονόμησε» μία οικονομία σε άνθηση από τον Μπαράκ Ομπάμα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το CNN, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 44% από την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ (ο δείκτης κέρδιζε έως και 58% στις αρχές του Σεπτεμβρίου). Πώς συγκρίνεται αυτό με τις επιδόσεις των προηγούμενων προέδρων; 

Στο ίδιο σημείο της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα ο S&P 500 σημείωνε κέρδη 75%, στην περίπτωση του Μπιλ Κλίντον η άνοδος ήταν της τάξης του 62%, για τον Τζορτζ Μπους το Γηραιότερο ήταν 46% και για τον Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν 27%. Αντίθετα, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 13% στο ίδιο σημείο της πρώτης θητείας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, καθώς η Wall Street χρειάστηκε χρόνια να ανακάμψει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και το σκάσιμο της φούσκας των dot coms. 

apo-ton-rigkan-os-ton-tramp-poios-edose-megalytera-kerdi-sti-wall-street0