Χρηματιστήριο όχι για μετοχές αλλά για αθλητικά υποδήματα

Χρηματιστήριο όχι για μετοχές αλλά για αθλητικά υποδήματα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι χρηματιστηριακή αγορά όχι για μετοχές αλλά για αγοραπωλησίες αθλητικών υποδημάτων σε πραγματικό χρόνο, η οποία καθίσταται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Ασία. Η StockX, η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία, συνέστησε το 2016 την ομώνυμη πλατφόρμα, η οποία παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη διαθέτοντας σήμερα 115.000 εισηγμένα προϊόντα και περί τα 1.000 άτομα προσωπικό. 

Πέρυσι, αυτού του είδους οι συναλλαγές στην Ασία αυξήθηκαν περισσότερο από 500% με το Χονγκ Κονγκ να καθοδηγεί την τάση, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σκότ Κάτλερ. Η αγορά αθλητικών υποδημάτων συνιστά μία μεγάλη αθλητική δραστηριότητα και σπάνιες μάρκες πωλούνται έναντι χιλιάδων δολαρίων. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι αθλητικών υποδημάτων του κορυφαίου αθλητή του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν πωλήθηκαν στην τιμή των 615.000 δολαρίων σε δημοπρασία που έγινε τον Αύγουστο. Το συγκεκριμένο ζευγάρι Νike Air Jordan 1 High, που χαρακτηρίστηκε ως «το σπανιότερο των σπανίων», το είχε φορέσει ο Τζόρνταν σε ένα παιχνίδι του 1985.

Η αξία της συγκεκριμένης αγοράς αγοραπωλησιών αθλητικών υποδημάτων ανέρχεται σήμερα στα 6 δισ.δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cowen Equity Research και προβλέπεται να εκτιναχθεί στα 30 δισ.δολάρια έως το 2030. Η πλατφόρμα StockX, η οποία αποκαλείται ως «η πρώτη στον κόσμο χρηματιστηριακή αγορά για αντικείμενα» συνδέει αγοραστές και πωλητές σε πραγματικό χρόνο, λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί μία χρηματιστηριακή αγορά σε μετοχές. 

Πηγή: BBC

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή