Ανοδος 5,7% τον Φεβρουάριο στο Χρηματιστήριο

Ανοδος 5,7% τον Φεβρουάριο στο Χρηματιστήριο

Ο παραδοσιακά δύσκολος Μάρτιος ξεκινάει με τις 792 μονάδες ως σημείο αναφοράς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και εν μέσω δυσκολιών και ισχυρής μεταβλητότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα και τον μήνα στα θετικά, σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές, όπου την Παρασκευή το κλίμα συνέχισε να είναι επιφυλακτικό, ενώ το σημαντικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης απέφυγε χθες να «υιοθετήσει» και το ισχυρό sell-off που χτύπησε τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες ανά τον κόσμο την Πέμπτη.

Ο παραδοσιακά δύσκολος Μάρτιος ξεκινά τη Δευτέρα με τις 792 μονάδες ως σημείο αναφοράς και θα αποτελέσει έναν κρίσιμο μήνα για τον καθορισμό της πορείας του Χ.Α. το α΄ τρίμηνο. Το θετικό είναι πως οι αναλυτές αναμένουν να αυξηθεί η εισροή κεφαλαίων σε κυκλικές μετοχές που ευνοούνται από την άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ αποδίδουν την πτώση περισσότερο στην αναδιάρθρωση των μετοχικών χαρτοφυλακίων. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 792,38 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,63 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,93%, στις 1.892,53 μονάδες, στο -1% και στις 1.121,02 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,55% κλείνοντας στις 468,24 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 1,4% ενώ σε επίπεδο μηνός ενισχύθηκε κατά 5,73%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 4,61% στην εβδομάδα και συνολικά 5,64% τον Φεβρουάριο.

Ο Μάρτιος έχει μια ισχυρή αρνητική παράδοση τα τελευταία 22 χρόνια, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Συγκεκριμένα, εμφανίζει 15 αρνητικά πρόσημα και η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική κατά 2,55%. Πέρα από τις παραδόσεις και τα στατιστικά, η ατζέντα προβλέπεται ασφυκτικά γεμάτη, καθώς εντός του μήνα δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε μεγάλο αριθμό εταιρειών (Aegean, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και πιθανές εκδόσεις ομολόγων, με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Motor Oil.
Παράλληλα, ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων δεικτοβαρών εταιρειών αναμένεται εντός του μήνα, με τις τράπεζες να μπαίνουν στο επίκεντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή