Συνεχίζονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία επικράτησε στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, με τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά την Τετάρτη μετά τις ενθαρρυντικές διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στο άμεσο μέλλον.

Στην εξαμηνιαία κατάθεσή του στην επιτροπή της Γερουσίας, o Πάουελ τόνισε ότι, αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες, η άνοδος αυτή των τιμών αναμένεται να είναι περιορισμένη και προσωρινή. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ενδεχομένως να χρειαστεί τουλάχιστον μία τριετία ώστε να επιτευχθεί ο πληθωριστικός στόχος της τράπεζας και η αγορά εργασίας να επιστρέψει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, γεγονός που σημαίνει ότι επί της παρούσης δεν τίθεται θέμα «ομαλοποίησης» της νομισματικής πολιτικής της.

Παρά τη νέα λεκτική στήριξη του Τζερόμ Πάουελ, οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί για το ενδεχόμενο στροφής στη νομισματική πολιτική μετά και τη δημοσίευση πρόσφατων οικονομικών στοιχείων και ερευνών για τον Ιανουάριο, που παραπέμπουν σε άνοδο των τιμών (δείκτης τιμών παραγωγού και πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας ISM και PMI στις ΗΠΑ, στοιχεία πληθωρισμού στην Ευρωζώνη). Η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών μεταφράστηκε σε πτώση πολλών χρηματιστηριακών δεικτών στο τέλος της εβδομάδας και περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού Treasury να αυξάνεται πάνω από 28 μονάδες βάσης ξεπερνώντας το επίπεδο του 1,60% αργά την Πέμπτη (υψηλό ενός έτους, περίπου), προτού υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από 1,50% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.

Αύξηση κατέγραψε και η απόδοση του αντίστοιχου δεκαετούς γερμανικού τίτλου Bund, η οποία ανήλθε σε υψηλό έτους -0,20% νωρίς την Παρασκευή σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2016 (+33 μονάδες βάσης). Στις αγορές συναλλάγματος, η σημαντική αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων οδήγησε σε ενδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ την Παρασκευή, με τον δείκτη DXY να αυξάνεται σε υψηλό εβδομάδας 90,600 μετά το χαμηλό 11/2 μήνα 89,683 που σημείωσε την Πέμπτη. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχωρούσε στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή στην περιοχή του 1,2113/33 από το υψηλό 7 εβδομάδων 1,2242 που καταγράφηκε την προηγούμενη ημέρα.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή