Ανοδος με ώθηση από την Κίνα

Ανοδος με ώθηση από την Κίνα

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα βελτίωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα βελτίωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο λόγος για τη Σαγκάη και το Πεκίνο που χαλάρωσαν σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα κατά της μετάδοσης της πανδημίας και υποχώρησε έτσι η ανησυχία για τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οπως τόνισαν στο Reuters αναλυτές της Swissquote Bank, «η καλή είδηση από την Κίνα είναι καλή είδηση για όλους, γιατί συνεπάγεται ότι θα χαλαρώσει το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα βοηθήσει να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις».

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 συνέχισε την ανοδική πορεία που σημείωσε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματα στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. Εκλεισε, έτσι, με κέρδη 0,52%, ενώ ανάλογα κέρδη σημείωσαν και οι σημαντικότερες εθνικές αγορές: ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,69% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,43%. Η εικόνα δεν ήταν, πάντως, ομοιόμορφη, καθώς ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού υποχώρησε κατά 0,43%, όταν οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών των εταιρειών ειδών πολυτελείας. Ομοίως, η υποχώρηση των εταιρειών κοινής ωφελείας οδήγησε σε απώλειες 0,9% τον δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα βελτίωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατούν νευρικότητα και αστάθεια στις αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει σε επιχειρήσεις και οικονομική δραστηριότητα η στροφή των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Την ανησυχία και την απαισιοδοξία τροφοδοτούν άλλωστε οι πληθωριστικές πιέσεις. Τις επόμενες ημέρες οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στα τελευταία στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και την πορεία του μεταποιητικού τομέα. Παράλληλα, το ενδιαφέρον θα στραφεί και στην ετήσια σύνοδο της ΕΚΤ, απ’ όπου αναμένονται ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή