Η στάση των αμερικανικών εταιρειών για τις αμβλώσεις

Η στάση των αμερικανικών εταιρειών για τις αμβλώσεις

Η ακύρωση του συνταγματικά προστατευόμενου δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιστορική. Παρά ταύτα, για όσες επιχειρήσεις και ομίλους δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ανάλυση της σχέσης κόστους – οφέλους που η απόφαση συνεπάγεται είναι οικεία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακύρωση του συνταγματικά προστατευόμενου δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιστορική. Παρά ταύτα, για όσες επιχειρήσεις και ομίλους δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ανάλυση της σχέσης κόστους – οφέλους που η απόφαση συνεπάγεται είναι οικεία. Οι επικεφαλής τους θα καταλήξουν να εξετάζουν τις ανελεύθερες πολιτείες της Αμερικής, ακριβώς με τον τρόπο που ακολουθούν όταν πρόκειται για μία αναδυόμενη οικονομία. Θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία να αποφασίσει πώς και αν θα οριοθετήσει τις αμβλώσεις, εφόσον το ανώτατο δικαστήριο προσφάτως αποφάσισε ότι στη ρύθμιση για την προστασία της ζωής, της ελευθερίας και της ιδιοκτησίας δεν εμπεριέχεται ως δικαίωμα ο τερματισμός της εγκυμοσύνης. Τουλάχιστον οκτώ πολιτείες είχαν ήδη απαγορεύσει τη διαδικασία μέχρι τη Δευτέρα αυτής της εβδομάδας και περίπου οι μισές από τις 50 ετοιμάζονται να τη θέσουν εκτός νόμου βάσει των ήδη υφισταμένων πλαισίων τους. Εν τω μεταξύ, η κατάργηση των νόμιμων αμβλώσεων θα μπορούσε να αυξήσει τους θανάτους των μητέρων εν γένει πάνω από ένα πέμπτο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Ντιουκ και ειδικά των μαύρων μητέρων κατά το ένα τρίτο.

Αναγνωρίζοντας το άγχος για το θέμα αυτό, πολλές επιχειρήσεις έχουν κινητοποιηθεί για να καθησυχάσουν το προσωπικό τους. Οι ιδρυτές του Facebook Meta Platforms και ο τραπεζικός κολοσσός Goldman Sachs είναι μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τη χρηματοδότηση του ταξιδιού για υπαλλήλους που πρέπει να μετακινηθούν από την πολιτεία τους για να τους παρασχεθεί περίθαλψη και φροντίδα της αναπαραγωγικής τους υγείας. Πάντως, εάν η πλειονότητα των Αμερικανών, που αντιτάσσονται στην ανατροπή της απόφασης Ρόι εναντίον Γουέιντ ευελπιστούν οι μεγάλοι και ισχυροί εργοδότες τους να κάνουν περισσότερα, θα απογοητευτούν. Χρόνια πριν οι πολυεθνικές συμφιλιώθηκαν με την ιδέα της έναρξης δραστηριοτήτων σε τόπους, όπου ελευθερίες δεδομένες σε ορισμένες χώρες είναι περιορισμένες για λόγους σταθερότητας ή ιδεολογικούς.

Οι πολυεθνικές έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα έναρξης δραστηριοτήτων σε τόπους όπου οι ελευθερίες είναι περιορισμένες.

Λόγου χάριν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο στα 344 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον. Η Κίνα και πολιτείες όπως το Τέξας μοιάζουν κάπως υπό το κριτήριο αυτό. Η εν λόγω πολιτεία, ονομαζόμενη Μοναχικό Αστέρι, προσφέρει χαμηλούς φόρους, καλά πανεπιστήμια, πλούσιους φυσικούς πόρους και οικονομία κλίμακος. Η αποδοχή της απονομιμοποίησης της άμβλωσης είναι απλώς το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας για εταιρείες όπως οι Goldman Sachs και Apple. Αντιστοίχως, παράβλεψαν την πρόσφατη δήλωση του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τέξας ότι η «ομοφυλοφιλία είναι μια ανώμαλη επιλογή τρόπου ζωής» – κι αυτό διαμορφώνει μία αμήχανη πραγματικότητα για όσες εταιρείες διακηρύσσουν την πίστη τους στη διαφορετικότητα.

Η στάση έναντι των αναδυόμενων αγορών δεν δημιουργεί πάντα οικονομική άνθηση για τα κράτη ή τις πολιτείες. Η πολιτεία της Μανόλιας, ή αλλιώς ο Μισισιπής, για παράδειγμα, δεν έχει εταιρείες του Fortune 500 με έδρα εντός των συνόρων του. Ο τραπεζικός όμιλος της JPMorgan άνοιξε το πρώτο υποκατάστημα εκεί στην πολιτεία της Μανόλιας μόλις πέρυσι, ενώ όταν οι διευθύνοντες ερωτώνται πώς αισθάνονται με τα δρακόντεια μέτρα των κυβερνήσεων σε περιοχές που τους αποφέρουν κέρδη, απαντούν ότι απλά συμβαδίζουν με τον νόμο και δεν είναι δουλειά τους να τον αμφισβητήσουν. Οι επενδυτές εν πολλοίς συναινούν. Από τώρα και στο εξής και οι ΗΠΑ θα είναι ένα τέτοιο μέρος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT