Ανησυχίες για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας

Ανησυχίες για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας

Πληθώρα ασθενών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της επιδείνωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών μετά τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, εντείνει τις ανησυχίες για σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθώρα ασθενών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της επιδείνωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών μετά τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, εντείνει τις ανησυχίες για σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ονομαστική καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε μόλις 0,2% μηνιαίως τον Μάιο –η μικρότερη άνοδος των τελευταίων πέντε μηνών–, ενώ σε πραγματικούς όρους υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021, με το ποσοστό αποταμίευσης να παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα λόγω της αποδέσμευσης της συμπιεσμένης ζήτησης μετά το άνοιγμα της οικονομίας και της λήξης των προγραμμάτων εισοδηματικής στήριξης που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Η περιορισμένη δαπάνη των καταναλωτών θεωρείται συμβατή με την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως αντανακλάται στην υποχώρηση του αντίστοιχου δείκτη του Conference Board τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 και τη μεγάλη πτώση του δείκτη του University of Michigan σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο εν μέσω ανησυχιών για την προσωπική ευημερία, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημα. Απρόσμενη πτώση σημείωσε και ο αντίστοιχος δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη, προσεγγίζοντας το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Απριλίου 2020, όταν η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε απότομα λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, ο πρόδρομος σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, με σημαντικούς υποδείκτες να μειώνονται κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που οριοθετεί την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του τομέα, υποδηλώνοντας ενδεχόμενη περαιτέρω πτώση τους επόμενους μήνες.

Ο κίνδυνος πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τον σημαντικό περιορισμό της ροής τις τελευταίες ημέρες, εντείνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία για τις προοπτικές της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo υπογράμμισε το ενδεχόμενο ύφεσης για τη Γερμανία αν η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή αερίου, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να βρίσκεται ήδη στο δεύτερο στάδιο συναγερμού του έκτακτου μηχανισμού για την ασφάλεια στην παροχή αερίου και να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τον κίνδυνο διανομής αερίου με δελτίο τον επόμενο χειμώνα.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή