Μείωση ζήτησης στεγαστικών δανείων

Μείωση ζήτησης στεγαστικών δανείων

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις φορέων της αγοράς ακινήτων ότι η ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας θα καταγράψει επιβράδυνση λόγω της μεταβολής της ψυχολογίας των υποψήφιων αγοραστών προς τα κάτω

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις φορέων της αγοράς ακινήτων ότι η ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας θα καταγράψει επιβράδυνση λόγω της μεταβολής της ψυχολογίας των υποψήφιων αγοραστών προς τα κάτω. Σαφή ένδειξη αποτελούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των οποίων η ζήτηση στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή δεν αναμενόταν από τα επιτελεία των τραπεζών, μιας και η αντίστοιχη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 έκανε λόγο για αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Βέβαια, τότε δεν είχαν ακόμα γίνει ορατές οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά και στην οικονομία. Σύμφωνα με την ΤτΕ, αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε και το επίπεδο των επιτοκίων. Μένει να φανεί κατά πόσον τα παραπάνω δεδομένα θα αρχίσουν να αντανακλώνται και στην πορεία των τιμών πώλησης κατοικιών.

Αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία ζητεί ο κ. Μπρατάκος

Απεριόριστο αριθμό θητειών για τους προέδρους των επιμελητηρίων ζητεί ο νυν πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Μπρατάκος. Με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη ζητεί αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία και μεταξύ αυτών στην επανεκλογή προέδρου του επιμελητηρίου να μην υπάρχει περιορισμός δύο θητειών. Ζητεί επίσης τυχόν απώλεια του προέδρου να καλύπτεται από το Δ.Σ., με δημοκρατικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπρατάκος εξελέγη πρόεδρος του ΕΒΕΑ μετά την ξαφνική απώλεια του Κ. Μίχαλου τον Αύγουστο του 2021.

Οι καταναλωτές παραμένουν διστακτικοί και στις εκπτώσεις

Διόλου ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις πρώτες 10 ημέρες των θερινών εκπτώσεων, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται διστακτικοί στο να προβούν σε αγορές υπό το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων. Εκεί που φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα είναι στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών, λόγω και του προγράμματος αντικατάστασης συσκευών. Βεβαίως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι το τέλος των εκπτώσεων που είναι στις 31 Αυγούστου και επομένως αρκετός χρόνος για να αναστραφεί το κλίμα στην αγορά.

Μείωση ζήτησης στεγαστικών δανείων-1

Πέτυχε τον στόχο για τα κόκκινα δάνεια

Ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων επιτεύχθηκε στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, αναφέρει στο μήνυμά του ο CEO του ομίλου Βασίλης Ψάλτης προς τους μετόχους της Alpha Bank, ενόψει της γενικής συνέλευσης της Παρασκευής 22 Ιουλίου. Η τράπεζα έχει ενισχύσει κατά 8,7 δισ. ευρώ το εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με το 2019 και σταθερή προτεραιότητα, σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank είναι η μεγέθυνση του ισολογισμού της με νέες υγιείς χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Μείωση ζήτησης στεγαστικών δανείων-2

Αλλάζει χέρια η Village Roadshows

Καθαρή από τον δανεισμό της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ θα παραλάβει τη Village Roadshows ο νέος ιδιοκτήτης της, κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Antenna. Αυτό σε συνέχεια του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που πραγματοποίησε η Eurobank, διαδικασία που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον τεσσάρων σχημάτων, μεταξύ των οποίων η Deka Investments και το fund SMERemediumCap. Εκτιμάται πως η συναλλαγή αντιστοιχεί σε τίμημα της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, με τον πλειοδότη να αποκτά σημαντικά στοιχεία ενεργητικού της Village Roadshows. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τη σύμβαση που έχει συνάψει η ελληνική εταιρεία με τη Village Roadshows Αυστραλίας και τις μισθωτικές συμβάσεις με τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens και Athens Metro Mall, όπου λειτουργούν οι κινηματογραφικές αίθουσες της εταιρείας. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών προ ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή