Θα κινηθούν ακόμα υψηλότερα οι τιμές των ακινήτων το 2020, εκτιμούν ING και Alpha

Θα κινηθούν ακόμα υψηλότερα οι τιμές των ακινήτων το 2020, εκτιμούν ING και Alpha

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική προβλέπεται ότι θα είναι η άνοδος των τιμών πώλησης κατοικιών και το 2020. Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η ING προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός της αύξησης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα διαμορφωθεί σε 6%, όντας ο δεύτερος ταχύτερος μετά την Πορτογαλία. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, μόνο στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Γαλλία αναμένεται επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών, καθώς στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ναι μεν προβλέπονται αυξήσεις, πλην όμως με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2019. Για παράδειγμα, παρότι η Πορτογαλία θα διατηρήσει τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου, λίγο πάνω από το 6%, εντούτοις πέρυσι οι τιμές εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 8%.

Την άποψη ότι η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και κατά το 2020 ασπάζεται και η Alpha Bank. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, ήδη έχει σημειωθεί σημαντική άνοδος των τιμών χωρίς να απαιτηθεί ιδιαίτερη συνδρομή από τραπεζικό δανεισμό. Δηλαδή, καταγράφηκαν μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών και υψηλότερες αξίες, παρά το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Πρόκειται για σημαντικό και σπάνιο επίτευγμα, καθώς, κατά κανόνα η άνοδος των τιμών και των αγοραπωλησιών τροφοδοτείται και από τη μεγέθυνση της αγοράς στεγαστικής πίστης. Καθώς, λοιπόν, οι τιμές αυξάνονται, θα ενισχύεται η ζήτηση στεγαστικών δανείων, επειδή δεν θα επαρκούν τα ίδια κεφάλαια για την απόκτηση ακινήτου. Εφόσον, λοιπόν, αυξηθούν οι νέες χορηγήσεις δανείων, θα συμβάλουν και αυτές στην περαιτέρω άνοδο των τιμών, καθώς θα επιτρέψουν περισσότερες συναλλαγές σε υψηλότερο επίπεδο τιμών.

Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για τον οποίο εκφράζεται η άποψη ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω άνοδος των τιμών.

Θετική επίδραση αναμένεται να έχουν και τα μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων, που ψήφισε πρόσφατα το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ηδη, έχει μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, με προοπτική περαιτέρω μείωσής του και το 2020, κάτι βέβαια που συνδέεται με το κατά πόσον θα επιτευχθεί ο στόχος διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, μέσω της ένταξης στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών, μιας σειράς περιοχών ανά την επικράτεια, που σήμερα είναι εκτός και κατά κανόνα υποφορολογούνται σε σχέση με τα χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, πολύ σημαντική κρίνεται και η αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί από το 2006 και μετά, όπως επίσης και σε όλα εκείνα που θα κατασκευαστούν με βάση τις οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή έως το τέλος του 2022. Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία κατ’ αρχάς θα επιτρέψει σε όλους τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, κυρίως δε όσους προέρχονται από το εξωτερικό, να αποκτήσουν και νεότερης κατασκευής ακίνητα, ή ακόμα και νεόδμητα. Μέχρι σήμερα, η μεγάλη φορολογική απόκλιση ανάμεσα στα ακίνητα με ΦΠΑ και σε όλα τα υπόλοιπα (δηλαδή τα προγενέστερα του 2006) καθιστούσε μονόδρομο την απόκτηση παλιότερων ακινήτων από τους ξένους αγοραστές, αλλά και όσους Ελληνες δεν μπορούσαν να λάβουν τη σχετική απαλλαγή ΦΠΑ με τη μορφή της πρώτης κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT