Ενισχύθηκε 16,1% η οικοδομή το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

Ενισχύθηκε 16,1% η οικοδομή το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο, καθώς στο σύνολο της χώρας εκδόθηκαν κατά 8,7% λιγότερες οικοδομικές άδειες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, τον τελευταίο μήνα της άνοιξης εκδόθηκαν 1.339 οικοδομικές άδειες, που αφορούν ιδιωτικά και δημόσια έργα και αντιστοιχούν σε περίπου 280 χιλ. τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 1.220 κυβικά μέτρα όγκου. Παρότι όμως ο αριθμός των αδειών δόμησης μειώθηκε, αυξήθηκε κατά 4,5% και 5,4% η επιφάνεια και ο όγκος, αντίστοιχα τον Μάιο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τον Μάιο η οικοδομική δραστηριότητα προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο αναλογούν 1.322 άδειες, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 9,1%, σε σχέση με πέρυσι. Αντιστοιχούν όμως σε μεγαλύτερη κατά 4,4% και κατά 5,3% επιφάνεια και όγκο, αντίστοιχα, συγκριτικά με τον Μάιο του 2019. Αντίθετα, οι οικοδομικές άδειες που σχετίζονται με το Δημόσιο είναι μόλις 17, αντιπροσωπεύοντας το 1,2% του συνόλου.

Οπως αναφέρουν παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, μέχρι και την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης, η οικοδομική δραστηριότητα, ιδίως στην Αττική και σε κύριους τουριστικούς προορισμούς, κατέγραφε σημαντική άνοδο. Και τροφοδοτούνταν από την ισχυρή ζήτηση για ακίνητα από αλλοδαπούς αγοραστές μέσω και του καθεστώτος της χορήγησης άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών έναντι υλοποίησης επένδυσης της τάξεως των 250.000 ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν διαφορετική η εικόνα που καταγράφηκε για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον περασμένο Μάιο, οπότε ο συνολικός αριθμός των οικοδομικών αδειών (ιδιωτικές και Δημοσίου) αυξήθηκε, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2018-2019, κατά 18,8%, σε 18.232. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 20,5% και 19% της επιφάνειας και του όγκου, αντίστοιχα, συγκριτικά με το διάστημα Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019.

Ανοδο εμφανίζει και κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, με τον αριθμό των αδειών να αυξάνεται κατά 16,1% και κατά 25% στην επιφάνεια και στον όγκο. Το εν λόγω διάστημα οι εκδοθείσες άδειες, που αντιστοιχούν σε ιδιωτικά έργα, αυξήθηκαν κατά 15,6% και κατά 24,6% σε επιφάνεια και όγκο. Ποιες περιοχές εμφανίζουν την υψηλότερη αύξηση οικοδομικών αδειών το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019; Η Κρήτη (+42,9%), το Νότιο Αιγαίο (+26,3%), η Δυτική Μακεδονία (+20,3%) και η Δυτική Ελλάδα (+18,2%), με την Αττική να αποτελεί τη μόνη περιφέρεια που εμφανίζει μονοψήφιο αριθμό αύξησης (7,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT