Στο 9,2% η πτώση τιμών στην αγορά κατοικίας το τρίτο τρίμηνο

Στο 9,2% η πτώση τιμών στην αγορά κατοικίας το τρίτο τρίμηνο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί αρνητικά η ελληνική αγορά κατοικίας, καθώς με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας η Eurostat με το πέρας του τρίτου τριμήνου του 2013, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση τιμών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πτώση στην ελληνική αγορά κατοικίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 άγγιξε το 9,2%. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, μόνο η Κροατία εμφανίζει χειρότερη εικόνα, καθώς εκεί η πτώση των τιμών ήταν της τάξεως του 16,9%.

Πρόκειται για ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της επιβράδυνσης της εγχώριας αγοράς κατοικίας, καθώς όλες οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η πτώση στην Ισπανία δεν ξεπέρασε το 6,4%, έναντι αντίστοιχης μείωσης κατά 10,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012), δείγμα της επιβράδυνσης του ρυθμού υποχώρησης των τιμών στη χώρα της Ιβηρικής. Αντίστοιχα, στην Ιρλανδία, οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 3,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013. Στην Πορτογαλία, η πτώση δεν ξεπέρασε το 2,9%, ενώ στην Ιταλία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,3%.

Μετά την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο με 8%, καθώς η τοπική αγορά έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πρόσφατη οικονομική κρίση.

Πτωτικά κινήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι τιμές στη Γαλλία (-1,4%), στην Ολλανδία (-3,3%), στη Σλοβενία (-6%), στη Βουλγαρία (-3%) και στην Ουγγαρία (-2,1%). Μάλιστα, δύσκολα θα πρέπει να αναμένεται βελτίωση στην ελληνική αγορά τους προσεχείς μήνες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ (Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική), η μέση περίοδος αναμονής για τη διάθεση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων εκτιμάται ότι αγγίζει πλέον τους 12 μήνες, έναντι 5 μηνών στις αρχές του 2009. Μάλιστα, η κατάσταση στην αγορά όχι μόνο δεν σταθεροποιείται, αλλά επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες, η ίδια η ΤτΕ έκανε λόγο για μέσο χρόνο αναμονής της τάξεως των 10 μηνών. Αντίστοιχα, η έκπτωση επί της αρχικής ζητούμενης τιμής διαμορφώνεται σε 21,5% κατά μέσον όρο, όταν στις αρχές του 2009 η μέση έκπτωση δεν ξεπερνούσε το 12,6%.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της σημερινής κτηματαγοράς είναι η πλήρης απουσία των τραπεζών από τη χρηματοδότηση των αγοραπωλησιών ακινήτων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, κατά το τρίτο τρίμηνο, μόλις το 16% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2009 άγγιζε το 82,1%. Αντίστοιχα, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης διαμορφώνεται σε περίπου 28% της συνολικής αξίας του ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή