Αυξημένη η ζήτηση, αλλά και η προσφορά στη γερμανική αγορά

Αυξημένη η ζήτηση, αλλά και η προσφορά στη γερμανική αγορά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη αναμένεται να είναι φέτος η αύξηση των τιμών των κατοικιών στη Γερμανία, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να αυξάνεται, συμβαδίζοντας όλο και περισσότερο με τη ζήτηση. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που υπέβαλαν στη γερμανική κυβέρνηση ειδικοί του κλάδου, οι τιμές των ενοικίων και των κατοικιών αναμένεται να ενισχυθούν κατά 3% φέτος, έναντι αύξησης μεγαλύτερης του 3% το 2013.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2005 και μετά, όταν ξεκίνησε, δηλαδή, η υφιστάμενη άνθηση του κλάδου των κατοικιών, οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 49% στο Μόναχο και κατά 41% στο Βερολίνο.

Μάλιστα, αν ο αριθμός των οικοδομικών αδειών δεν αυξανόταν, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, η άνοδος θα ήταν μεγαλύτερη, καθώς η ζήτηση είναι υψηλή, το ποσοστό των κενών ακινήτων διαρκώς μειώνεται και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνεχίζεται.

Ωστόσο, η αύξηση των νέων οικοδομών σε πόλεις, όπως η Φραγκφούρτη, το Βερολίνο και το Μόναχο, έχει συμβάλει στον περιορισμό της έλλειψης κατοικιών.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ζήτηση τροφοδοτείται και λόγω της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού και λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, στο τέλος του 2013, οι κάτοικοι της χώρας αυξήθηκαν σε 80,8 εκατ., έναντι 80,5 εκατ. πριν από ένα χρόνο, με τη συνδρομή και του συνεχιζόμενου ρεύματος μεταναστών. Ενας ακόμη λόγος που ευνοεί την αγορά κατοικίας είναι η επέκταση των αστικών κέντρων λόγω της εισροής σε αυτά πολλών νέων από την επαρχία της χώρας, καθώς στις μεγάλες πόλεις είναι ευκολότερη η εύρεση απασχόλησης.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή των νέων οικοδομών είναι πιθανό να περιοριστεί τους επόμενους μήνες. Αιτία είναι η πρόσφατη απόπειρα της κυβέρνησης να περιορίσει τις αυξήσεις των ενοικίων, προτείνοντας νόμο που θα ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της αύξησης που θα μπορεί να επιβάλλει ένας ιδιοκτήτης.

Ειδικότερα, αυτή δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% του μέσου όρου των αυξήσεων στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Η αλλαγή αυτή, εφόσον ψηφιστεί, θα δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα στην κατασκευαστική αγορά. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, μόνο κατά το 2013, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 7% στο Μόναχο και κατά 6,6% στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή