Συνεχίζεται η μείωση τιμών και πωλήσεων στην ισπανική αγορά

Συνεχίζεται η μείωση τιμών και πωλήσεων στην ισπανική αγορά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10,2% υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών στην Ισπανία τον Νοέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 1.166 ευρώ/τ.μ., ποσό που αντιπροσωπεύει συνολική μείωση της τάξεως του 40%, σε σχέση με το απόγειο στο οποίο είχαν βρεθεί οι τιμές πριν από την έναρξη της κρίσης. Ανάλογη είναι η μείωση που έχουν καταγράψει οι τιμές και στην ελληνική αγορά, δείγμα των ομοιοτήτων που εμφανίζουν αμφότερες.

Οσον αφορά τις πωλήσεις, προκύπτει επίσης μείωση με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 22,2%, ενώ υποχώρηση κατά 30,6% σημείωσε και ο τραπεζικός δανεισμός. Ωστόσο, ορισμένες αναλύσεις, όπως της Spanish Property Insight, εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο κακή όσο δείχνουν τα νούμερα, ιδίως αν υπολογίσει κανείς ότι κατά τον αντίστοιχο περσινό μήνα (Νοέμβριος 2012), οι πωλήσεις κατοικιών είχαν ενισχυθεί λόγω των έκτακτων μέτρων που είχε λάβει η ισπανική κυβέρνηση μειώνοντας τον ΦΠΑ κατά το ήμισυ. Επιπλέον, όπως προκύπτει από μεσιτικά γραφεία σε όλη την Ισπανία, οι πωλήσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, αν και ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. οι Βαλεαρίδες, βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι άλλες, λιγότερο τουριστικές.

Πλέον, η διαμάχη μεταξύ των αναλυτών είναι το πότε και αν οι τιμές στην αγορά κατοικίας έχουν ολοκληρώσει τον καθοδικό τους κύκλο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Idealista, κατά το 2013 οι προσφορές για απόκτηση κατοικίας υπολείπονταν σε ποσοστό 23% κατά μέσο των ζητούμενων τιμών. Συγκεκριμένα, στη Μαδρίτη οι αγοραστές προσέφεραν κατά μέσο όρο 22% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τη ζητούμενη τιμή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βαρκελώνη διαμορφώθηκε σε 23%. Η αναντιστοιχία αυτή ίσως αποτελεί μία ένδειξη ότι οι τιμές δεν έχουν ακόμα αγγίξει το κατώτατο σημείο τους.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι τιμές μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2013 κατά 6,4%, οι περισσότεροι αναλυτές φαίνεται να εκτιμούν ότι τα χειρότερα έχουν πλέον περάσει και η αγορά σύντομα θα οδεύσει προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης, βοηθούμενη από την αντίστοιχη ανάκαμψη της οικονομίας της Ισπανίας. Ηδη, οι περισσότερες του αναμενομένου αγοραπωλησίες που καταγράφηκαν κατά το 2013, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και το 2014, καθώς οι τράπεζες της χώρας έχουν πλέον ανακεφαλαιοποιηθεί και είναι σε θέση να στηρίξουν την αγορά, ιδίως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος πισωγυρίσματος, κάτι που ορισμένοι ήδη φοβούνται ότι συμβαίνει, καθώς πολλοί πωλητές αρνούνται να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, προσδοκώντας σε καλύτερες προσφορές στο μέλλον λόγω της αναμενόμενης –κατά τους ίδιους– ανάκαμψης της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή