Πρόσωπα και πράγματα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,8 δισ. ευρώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για αυθαίρετα

Πρόστιμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αφορούν 341.937 φακέλους τακτοποίησης αυθαιρέτων έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, με την πλειονότητα εξ αυτών όμως να αφορά υποθέσεις που είχαν δηλωθεί με τον παλαιό, ακυρωθέντα πλέον νόμο του 2011. Συγκεκριμένα, με βάση τον νέο νόμο, ο αριθμός των δηλώσεων ανέρχεται σε 125.778, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η μεταφορά επιπλέον 216.159 δηλώσεων που είχαν γίνει με τον παλαιό νόμο. Εκκρεμεί η μεταφορά επιπλέον 153.663 δηλώσεων με βάση τον νόμο του 2011, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνολικά, τα πρόστιμα που προκύπτουν από τις δηλώσεις με τον νεότερο νόμο του 2013 αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ αφορούν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί με βάση τον παλαιό νόμο.

Εγκύκλιος για αντικειμενικές σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη

Επιλύθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι του Π. Ψυχικού και της Φιλοθέης αναφορικά με τις αναθεωρημένες υψηλότερες αντικειμενικές αξίες που είχαν επιβληθεί το 2010 και στη συνέχεια ακυρώθηκαν ως παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από σχετικές προσφυγές. Πλέον, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε μεσούσης της εβδομάδας ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών θα μπορούν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα επιστροφής φόρου μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αντικειμενικής τιμής, με βάση τις αξίες που ίσχυαν το 2007. Για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, μεταβιβάσεις και γονικές παροχές που υπολογίστηκαν με τις τιμές του 2010.

Δραστική μείωση των πράξεων στην αγορά της Σιγκαπούρης

Τη χειρότερη δυνατή εκκίνηση από το 2009 πραγματοποίησαν κατά το τρέχον έτος οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη Σιγκαπούρη, καθώς κατά τον φετινό Ιανουάριο πωλήθηκαν μόλις 565 ακίνητα, όπως προκύπτει από επίσημα κρατικά στοιχεία. Πρόκειται για μέγεθος που συνιστά πτώση της τάξεως του 72% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013. Τα στοιχεία προέκυψαν από την Υπηρεσία Αστικής Ανάπλασης της Σιγκαπούρης και είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών. Βέβαια, το 2009 είχαν πωληθεί μόλις 108 κατοικίες. Πάντως, αναλυτές όπως η Savills εκτιμούν ότι το φετινό πρώτο τρίμηνο θα κυλήσει στον ίδιο ρυθμό, ίσως και ακόμα χαμηλότερα, καθώς θεωρούν ότι το σύνολο των αγοραπωλησιών μπορεί και να μην ξεπεράσει τις 1.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή