Ιδιαίτερη προτίμηση στην τουρκική αγορά κατοικίας δείχνουν οι ξένοι επενδυτές

Ιδιαίτερη προτίμηση στην τουρκική αγορά κατοικίας δείχνουν οι ξένοι επενδυτές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και μεγαλύτερη είναι η απήχηση της τουρκικής αγοράς κατοικίας στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση τιμών κατά 12,5% στη διάρκεια του 2013, σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έρευνας της Knight Frank. Οι θετικές προοπτικές της οικονομίας της γειτονικής χώρας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αγοράς της στεγαστικής πίστης, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που τροφοδότησαν τη ζήτηση, τάση η οποία σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

Μεταξύ των αγοραστών από το εξωτερικό, ξεχωρίζει το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται από Ρώσους και Αραβες επενδυτές, τάση που καταγράφεται και από τοπικές εταιρείες ακινήτων, όπως η Spot Blue International Property. Σημαντικό ενδιαφέρον προκύπτει επίσης από ενδιαφερόμενους από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι επενδυτές στρέφονται προς την αγορά της Κωνσταντινούπολης, κυρίως μάλιστα προς την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των προαστίων της πόλης. Σε αυτές τις συνοικίες προσφέρονται πολλές επιλογές ακινήτων που είναι κατάλληλα για εκμετάλλευση μέσω ενοικίασης. Ανάλογες επιλογές προσφέρονται και στις ακτές του Βοσπόρου τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική πλευρά.

Μεταξύ των αγοραστών από τη Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη ομάδα προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία, κυρίως χάρις στη μεγάλη ανάπτυξη των διμερών επιχειρηματικών σχεδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο μήνες ανακοινώθηκαν συνεργασίες τουρκικών και σαουδαραβικών εταιρειών ακινήτων συνολικής αξίας 3,62 δισ. ευρώ, δείγμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για ανάπτυξη νέων συγκροτημάτων κατοικιών. Αλλωστε, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν θετικές, καθώς κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 4,4%, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη κατά 4,05%. Σημειωτέον ότι κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 3,5%.

Ενας από τους βασικούς λόγους για την ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό είναι και το φιλικότερο θεσμικό πλαίσιο, καθώς η τουρκική κυβέρνηση υιοθέτησε σχετικά μέτρα πριν από λίγους μήνες.

Ως εκ τούτου, η αγορά της στεγαστικής πίστης συνέχισε και πέρυσι την πορεία ανάπτυξης και ωρίμανσης. Κατά το εννεάμηνο του 2013, οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση, καθώς μεγάλη ήταν η ζήτηση και από εγχώριους αγοραστές.

Μοναδική «παραφωνία», η οποία απειλεί το τουρκικό «οικονομικό θαύμα», αποτελεί η πρόσφατη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει και η οποία αν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι θα πλήξει τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων και θα παγώσει προσωρινά το ράλι των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή