Ανακάμπτει η ισπανική αγορά των πολυτελών κατοικιών

Ανακάμπτει η ισπανική αγορά των πολυτελών κατοικιών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αγορά των πολυτελών κατοικιών, που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε εύπορους αγοραστές από το εξωτερικό, έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας της Ισπανίας, τάση που φαίνεται πως τεκμηριώνεται από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τιμών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές καταγράφουν πλέον σταθεροποίηση ή μικρή πτώση, κάτι που αρχίζει να διαφαίνεται και συνολικά στην αγορά κατοικίας της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Πάντως, σύμφωνα με τον επίσημο Δείκτη Τιμών Κατοικιών της χώρας, τον οποίο επιμελείται η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας χρησιμοποιώντας στοιχεία των συμβολαιογράφων, οι τιμές υποχώρησαν κατά 7,8% το 2013, κάτι που συνέβη για έκτο διαδοχικό χρόνο, καθώς η αρχή της κρίσης στην αγορά τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2008. Ωστόσο, το θετικό ήταν ότι ο ρυθμός της πτώσης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι η πτώση το 2012 είχε αγγίξει το 12,8%. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκ Στάκλιν της Spanish Property Insight, τα στοιχεία αυτά πιθανώς να σημαίνουν ότι η πτώση των τιμών έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια «κόπωσης». Κατά το 2013, οι τιμές των νεόδμητων υποχώρησαν κατά 8% και των μεταχειρισμένων κατοικιών κατά 7,7%. Μάλιστα, κατά το τέταρτο τρίμηνο, η συνολική πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 1,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Αλλο ένα δείγμα βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά κατοικίας είναι το ότι, με βάση στοιχεία της Idealista (ο μεγαλύτερος δικτυακός τόπος ακινήτων της χώρας), οι ζητούμενες τιμές για πώληση μεταχειρισμένων κατοικιών σταθεροποιήθηκαν κατά τον φετινό Φεβρουάριο, έναντι του προηγούμενου μήνα, σε περίπου 1.726 ευρώ/τ.μ. Σε ετήσια βάση βέβαια, οι τιμές καταγράφουν πτώση κατά 5,3%, έναντι αντίστοιχης μείωσης κατά 6,6% τον Ιανουάριο.

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση αυτή έχουν διαδραματίσει οι πολυτελείς κατοικίες, σε περιοχές όπως η Ιμπιζα και η Μαγιόρκα, σε συνδυασμό και με τη ρύθμιση που επιτρέπει τη χορήγηση βίζας σε όσους αγοραστές εκτός Ε.Ε. προβούν σε απόκτηση ακινήτου αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Πάντως, οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονται από χώρες της Β. Ευρώπης, κυρίως της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας, ωστόσο σημαντικό είναι και το αγοραστικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία, την Κίνα και χώρες της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, μεσιτικά γραφεία καταγράφουν και το πρώτο, μικρό βέβαια, ενδιαφέρον από εγχώριους αγοραστές. Σημειωτέον ότι οι τιμές των πολυτελών κατοικιών της χώρας έχουν μειωθεί έως 40% σε σχέση με το απόγειό τους το 2007.

Ασφαλώς υπάρχουν και αναλυτές που δεν θεωρούν ότι το 2014 θα είναι το έτος που οι τιμές θα ολοκληρώσουν τον καθοδικό τους κύκλο. Σε σχετική έρευνα της CBRE με τη συμμετοχή επαγγελματιών του κλάδου, προέκυψε ότι το 75% εξ αυτών εκτιμά ότι η πτώση δεν θα ολοκληρωθεί το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή