Σταδιακή ωρίμανση για την αγορά γραφείων του Βουκουρεστίου

Σταδιακή ωρίμανση για την αγορά γραφείων του Βουκουρεστίου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στάδιο της ωρίμανσης εισέρχεται σταδιακά η αγορά γραφείων του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία, καθώς τα σημάδια σταθεροποίησης και σταδιακής βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της δημιουργίας νέων κτιρίων γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο αισθητά. Τα παραπάνω δημοσιοποιεί σε σχετική της έρευνα η εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων Colliers International, όπου αναφέρεται ότι συνολικά κατά το 2013 μισθώθηκαν 250.000 τ.μ. γραφειακών χώρων.

Πρόκειται για μια επίδοση 20% υψηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών, που διαμορφώνεται σε 195.000 τ.μ. Από τα 250.000 τ.μ. που μισθώθηκαν το 2013, το 40% ή περίπου 100.000 τ.μ. αφορούσε σε νέες ενοικιάσεις, δηλαδή συμβόλαια από νέους μισθωτές και όχι αναδιαπραγματεύσεις υφιστάμενων μισθώσεων, ή μετεγκαταστάσεις εταιρειών σε άλλο κτίριο γραφείων. Πάντως, ο μέσος όρος των νέων ενοικιάσεων της περιόδου 2010 – 2013 διαμορφώνεται σε 54%, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται το 2010 με 65%.

Σύμφωνα με την Colliers, τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν δείγμα της σταδιακής ωρίμανσης της αγοράς, καθώς στις ώριμες αγορές, οι νέες ενοικιάσεις από νεοεισερχόμενες στην αγορά επιχειρήσεις αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνόλου της δραστηριότητας στην αγορά γραφείων. Κατά το 2013, η μεγαλύτερη δραστηριότητα προήλθε από τον κλάδο των εταιρειών πληροφορικής, που ήταν υπεύθυνες για το 42% των νέων ενοικιάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή