Αισιοδοξία για τις προοπτικές των επαγγελματικών ακινήτων

Αισιοδοξία για τις προοπτικές των επαγγελματικών ακινήτων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψαν οι «ταύροι» στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων (κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και βιομηχανικά ακίνητα/logistics), καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων CBRE, στο πλαίσιο της πρόσφατης διεθνούς έκθεσης ακινήτων MIPIM, το 85% των ερωτηθέντων επαγγελματιών του κλάδου δήλωσε την αισιοδοξία του αναφορικά με τις προοπτικές του κλάδου στη Γηραιά Ηπειρο, έναντι ποσοστού 77% στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2013. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 300 επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, εκ των οποίων το 53% δήλωσε ότι αισθάνεται το ίδιο ή και ακόμα περισσότερο θετικά για την πορεία της αγοράς, σε σχέση με το 2007, δηλαδή την τελευταία χρονιά πριν από την έλευση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παγκόσμιας ύφεσης που ακολούθησε.

Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις των επαγγελματιών, οι επενδυτές είναι σαφώς λιγότερο επιφυλακτικοί και έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Πλέον, οι επενδυτές κινούνται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των χαρτοφυλακίων τους, τάση η οποία έχει αρχίσει να εδραιώνεται ακόμα περισσότερο το 2014, τη στιγμή που μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι περισσότεροι επενδυτές εστίαζαν στις μεγάλες και ώριμες αγορές για την απόκτηση ακινήτων. Σύμφωνα με την ανάλυση της CBRE, δεν υφίσταται πλέον ο διαχωρισμός μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και εκείνων του Νότου, καθώς η πλειονότητα των επενδυτών αναζητούν ενεργά επενδυτικές ευκαιρίες και στη Νότια Ευρώπη.

Οσον αφορά το είδος των ακινήτων που οι επενδυτές θεωρούν το πλέον ελκυστικό για τοποθέτηση κεφαλαίων το 2014, το 40% εξέφρασε την προτίμησή του στα κτίρια γραφείων.

Επιπλέον, το 32% των επενδυτών αξιολογεί τα εμπορικά κέντρα ως το ελκυστικότερο είδος ακινήτων, ενώ έπονται τα βιομηχανικά ακίνητα, που συγκέντρωσαν το 28% των προτιμήσεων. Αντίστοιχα, στις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, Μεγ. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, θα εστιάσει το 40% των επενδυτών, ενώ το 34% θα κινηθεί προς αγορές όπου η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. Αντίστοιχα, το 26% των επενδυτών θα υιοθετήσει πολιτική ακόμα μεγαλύτερου ρίσκου, επιλέγοντας ακίνητα σε αναδυόμενες οικονομίες.

Ενδεικτικό της στροφής της γεωγραφικής προτίμησης των επενδυτών προς περιοχές μεγαλύτερου ρίσκου αποτελεί η σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδυτών (19%) που αξιολογούν την Ισπανία ως μία από τις πλέον ελκυστικές χώρες για απόκτηση ακινήτων κατά το τρέχον έτος. Το αντίστοιχο ποσοστό κατά την έρευνα του 2013 δεν είχε ξεπεράσει το 6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή