Σύντομα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης σε ζώνες αμιγούς κατοικίας

Με την κατάργηση του καθεστώτος των περιοχών που χαρακτηρίζονταν ως «αμιγούς κατοικίας», υπερψηφίστηκε εντός της εβδομάδας από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα των τελευταίων ετών, καθώς για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης σε ζώνες αμιγούς κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα είναι εφικτή η δημιουργία εστιατορίων, φούρνων, κουρείων και μπαρ. Πάντως, έπειτα από τις ισχυρές αντιδράσεις αρκετών δημάρχων, εντέλει, στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν και ρυθμίσεις που επιτρέπουν μεν τις εμπορικές χρήσεις, πλην όμως μόνο έπειτα από σχετική άδεια που θα χορηγεί η εκάστοτε δημοτική αρχή. Πέραν του καθορισμού των επιμέρους χρήσεων, το νομοσχέδιο αποσκοπεί και στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα σχεδιασμού μειώνονται από επτά σε τέσσερα. Αναφορικά με το ζήτημα της κατάργησης της αμιγούς κατοικίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι «δεν θέλουμε πόλεις κοιμητήρια και γειτονιές-ησυχαστήρια κάποιων πλούσιων. Θέλουμε γειτονιές με ζωντάνια που θα αναπτύσσουν και δράσεις μη οχλούσες».

Προχωράει το Κτηματολόγιο

Σημαντικές είναι και οι εξελίξεις αναφορικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οπως προέκυψε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, εντός του 2014 προβλέπεται να έχουν κατακυρωθεί όλοι οι διαγωνισμοί για το Εθνικό Κτηματολόγιο και το εναπομένον 65% της έκτασης της χώρας. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου έως το 2020. Εντός των επόμενων έξι μηνών, θα ανατεθούν επίσης και όλοι οι δασικοί χάρτες της χώρας, ενώ εντός του καλοκαιριού θα έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες σε τουλάχιστον 10 φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής. Οπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, «έχουμε 103 προσωρινά κτηματολογικά γραφεία: Εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων, θα λειτουργήσουν τα δύο πρώτα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στον Πειραιά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα 16 περιφερειακά γραφεία, όπου θα είναι καταγεγραμμένο το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή