Σύντομα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για δημιουργία boutique hotels

Τη δημιουργία 14 ξενοδοχειακών μονάδων ιδιαίτερης αισθητικής και αρχιτεκτονικής (boutique hotels) σε υφιστάμενα ακίνητα του Δημοσίου επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της προκήρυξης σχετικού διαγωνισμού. Πρόκειται για πρώην «Ξενία», τα οποία έχουν υψηλή αρχιτεκτονική αξία και φιλοξενούνταν σε ιστορικά ακίνητα, όπως πρώην αρχοντικά. Τα 14 ακίνητα που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να αξιοποιηθούν είτε μέσω απευθείας πώλησης σε ενδιαφερόμενους επενδυτές είτε μέσω της μεθόδου της παραχώρησης εκμετάλλευσης με αντίστοιχες συμβάσεις διάρκειας 50 ή ακόμα και 99 ετών. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται τρία αρχοντικά στο Πήλιο που πρόκειται να πωληθούν, έξι Ξενία που διατίθενται με συμβάσεις μίσθωσης 50 ετών και πέντε ακίνητα που παραχωρούνται για 99 έτη.

Νέες αλλαγές στον φόρο υπεραξίας

Σε περαιτέρω αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση ακινήτων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, μέσω σχετικής απόφασής του εντός της εβδομάδας, ως αποτέλεσμα της ανάγκης να συμπεριληφθούν και άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες μέχρι και σήμερα επικρατούσε σύγχυση αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης. Τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι για παράδειγμα, αυθαίρετες κατασκευές, ημιτελή κτίσματα, όπως επίσης και κατεδαφιστέα κτίσματα. Για παράδειγμα, με βάση την απόφαση, σε περίπτωση απόκτησης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας και εν συνεχεία ανακατανομής χιλιοστών επί του κοινού οικοπέδου, ως χρόνος και τιμή κτήσης λογίζεται ο χρόνος και η τιμή κτήσης των οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών των οποίων ανακατανεμήθηκε το ποσοστό ιδιοκτησίας. Εάν στην παραπάνω περίπτωση, επί του κοινού οικοπέδου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία εντάσσεται αυθαίρετη κατασκευή η οποία έχει εξ ολοκλήρου τακτοποιηθεί, η τιμή κτήσης αυτής υπολογίζεται με αναγωγή της επιφάνειας της αυθαίρετης κατασκευής στην τιμή της αρχικής (οριζόντιας ή κάθετης) ιδιοκτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή