Ενδείξεις «κόπωσης» στην αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

Ενδείξεις «κόπωσης» στην αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» φαίνεται ότι καταγράφει η αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο, μετά το «ράλι» τιμών που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, οι τιμές των κατοικιών αξίας τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ σημείωσαν την πρώτη τους πτώση από το 2009 και μετά.

Ειδικότερα, οι αξίες των κατοικιών αξίας από 2,5 εκατ. ευρώ έως 3,7 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οριακά κατά 0,1% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση των τιμών στις ακριβότερες κατηγορίες κατοικιών, καθώς τα ακίνητα αξίας από 3,7 εκατ. ευρώ έως 7,4 εκατ. ευρώ μειώθηκαν κατά 1,8% και εκείνα με αξία μεγαλύτερη των 7,4 εκατ. ευρώ υποχώρησαν κατά 1,5%.

Ασφαλώς, η κάμψη αυτή δεν αποτελεί λόγο πανικού, μάλλον το αντίθετο, καθώς είχαν αρχίσει να διαφαίνονται έντονα σημάδια δημιουργίας «φούσκας» στην εν λόγω αγορά, δεδομένου ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 70% από το προηγούμενο υψηλότερο σημείο στο οποία είχαν βρεθεί το 2009. Σύμφωνα με την ανάλυση της Savills, η αύξηση του κόστους συναλλαγών για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, ως αποτέλεσμα σχετικών μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης που έχει εφαρμόσει η βρετανική κυβέρνηση, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές.

Αύξηση φόρων

Στο επίκεντρο των μέτρων ήταν η αύξηση του φόρου μεταβίβασης για ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 2,5 εκατ. ευρώ από το 5% στο 7%. Επιπλέον, από το 2015 και μετά προβλέπεται να προστεθεί και ένας νέος φόρος υπεραξίας, ο οποίος θα επιβληθεί στην πώληση ακινήτων από ξένους ιδιοκτήτες (οι οποίοι διαμένουν εκτός Βρετανίας). Ο προφανής στόχος του φόρου αυτού είναι η αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας, που οδηγούν τις αξίες προς τα πάνω.

Αύξηση αγοραπωλησιών

Πάντως, η πτώση των τιμών κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο αποτέλεσε και αφορμή για την αύξηση των αγοραπωλησιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills, πωλήθηκαν σχεδόν 160 κατοικίες αξίας μεγαλύτερης των 3,7 εκατ. ευρώ, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό, με το προηγούμενο υψηλό να καταγράφεται κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, όταν είχαν αγοραστεί 140 κατοικίες τέτοιας αξίας.

Μικρή διόρθωση

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι οι αναλυτές ήδη κάνουν λόγο για πτώση τιμών στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Deutsche Bank, η οποία πριν από λίγες μέρες προχώρησε στην πρόβλεψη ότι οι τιμές θα μειωθούν, ως αποτέλεσμα της αδύναμης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, της ισχυρής στερλίνας και της απόσυρσης του πακέτου στήριξης της ρευστότητας από την Τράπεζα της Αγγλίας. Πάντως, η ανάλυση της τράπεζας δεν κάνει λόγο για κατάρρευση των τιμών, παρά μόνο για μικρή διόρθωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή