Σχεδιάζουν ένα νέο… Μανχάταν 110 χιλιόμετρα έξω από το Πεκίνο

Σχεδιάζουν ένα νέο… Μανχάταν 110 χιλιόμετρα έξω από το Πεκίνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η στροφή των κινεζικών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων προς την κατασκευή ουρανοξυστών. Πρόκειται για μια τάση που έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ότι έως το τέλος της δεκαετίας (2020) η Κίνα θα φιλοξενεί τα έξι από τα δέκα υψηλότερα κτίρια παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών, και ο πύργος Zhongnan Center στην πόλη Σουζού, ο οποίος θα είναι συνολικού ύψους 700 μέτρων και θα αποτελέσει το τρίτο ψηλότερο κτίριο παγκοσμίως. Πρόκειται για την τελευταία προσθήκη στη σχετική λίστα επενδυτικών σχεδίων. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Υψηλών Κτιρίων και Αστικού Περιβάλλοντος, το οποίο εδρεύει στο Σικάγο και παρακολουθεί τη σχετική αγορά, μόνο κατά τη διάρκεια του 2013 κατασκευάστηκαν στην Κίνα 37 κτίρια ύψους άνω των 200 μέτρων ή 50 ορόφων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέγεθος από κάθε άλλη χώρα και μάλιστα με διαφορά. Η τάση των υψηλών κτιρίων στην Κίνα επεκτείνεται πλέον και σε μικρότερου βεληνεκούς πόλεις, οι οποίες αποσκοπούν στο να αυξήσουν το κύρος τους και να αποκομίσουν σημαντικά εμπορικά οφέλη από την παρουσία κτιρίων μεγάλης κλίμακας.

Ακόμα ένας παράγοντας που αναμφίβολα έχει συμβάλει στην εδραίωση της εν λόγω τάσης είναι η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην κινεζική αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, οι τιμές τριπλασιάστηκαν από το 1998 μέχρι σήμερα, καθώς η Κίνα βίωσε την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της ιστορίας της. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πολιτική, που επέβαλε τη μετακίνηση πληθυσμού 300 εκατ. ανθρώπων στις πόλεις της Κίνας από το 1995 και μετά, συνέβαλε επίσης προς την εν λόγω κατεύθυνση. Μάλιστα, η μετακίνηση αυτή συνεχίζει και σήμερα, με τις σχετικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω εσωτερική μετανάστευση πάνω από 250 εκατ. ανθρώπων προς τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ως εκ τούτου, οι κινεζικές αρχές αναζητούν τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών στέγασης που θα δημιουργηθούν.

Οπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Κίνα με τους ουρανοξύστες μοιάζει με την αντίστοιχη τάση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ πριν από 80-100 χρόνια. Ενδεικτικό των φιλοδοξιών των τοπικών αρχόντων είναι το επενδυτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η πόλη Τιαντζίν, η οποία απέχει περίπου 110 χιλιόμετρα από το Πεκίνο. Εκεί σχεδιάζεται μια «ρεπλίκα» της συνοικίας του Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή