Μειώνονται οι αγοραπωλησίες στις ΗΠΑ

Μειώνονται οι αγοραπωλησίες στις ΗΠΑ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ -και συγκεκριμένα η ανάκαμψή της μετά την πρόσφατη κρίση- καταγράφει τα πρώτα δείγματα «κόπωσης», με τις αγοραπωλησίες νέων κατοικιών να περιορίζονται και την άνοδο των τιμών να επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούλιο, η μέση άνοδος τιμών υφιστάμενων κατοικιών περιορίστηκε σε 4,9% ετησίως, έναντι αύξησης 13,1% κατά την αντίστοιχη περυσινή σύγκριση (Ιούλιος 2013 – Ιούλιος 2012).

Η εξέλιξη αυτή έχει όμως και τις συνέπειές της, καθώς -όπως ανέφερε σε σχετική έρευνά της η εταιρεία RealtyTrac- έχει περιοριστεί σημαντικά η δραστηριότητα της άμεσης μεταπώλησης κατοικιών με στόχο την κεφαλαιοποίηση υπεραξιών. Συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος είχε σημειωθεί ιδιαίτερη άνθηση στην απόκτηση κατοικιών από καιροσκόπους επενδυτές, οι οποίοι στόχευαν στην άμεση καταγραφή κερδών μέσω της μεταπώλησης του ακινήτου σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αγορά του. Στόχος ήταν βέβαια να επωφεληθούν από τη σταθερή και ταχεία άνοδο των τιμών πώλησης. Πλέον, η τάση αυτή φαίνεται να επιβραδύνεται, σε άμεση συνάρτηση με την πορεία επιβράδυνσης των αυξήσεων των τιμών των κατοικιών.

Σύμφωνα με τη RealtyTrac, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, τα ακίνητα που αποτέλεσαν προϊόν άμεσης μεταπώλησης ανήλθαν σε 31.000 ή 4,6% του συνόλου των αγοραπωλησιών, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν οι τιμές είχαν βρεθεί στο κατώτατο σημείο τους. Μάλιστα, κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το σχετικό ποσοστό είχε ανέλθει σε 6,2%. Για να προσδιορίσει τα εν λόγω ακίνητα, η RealtyTrac υπολογίζει στην έρευνά της περιπτώσεις κατοικιών που πωλούνται εντός 12 μηνών από την προηγούμενη αλλαγή ιδιοκτήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή