Οριακή άνοδος τιμών των κατοικιών στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο

Οριακή άνοδος τιμών των κατοικιών στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη τους -έστω και οριακή- άνοδο, μετά την εμφάνιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών της Ισπανίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 0,15% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμα σημαντικότερη είναι η εκτίναξη των αγοραπωλησιών, καθώς κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 48% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Μάλιστα, η θετική αυτή τάση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αν και με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό έναντι των πρώτων μηνών του έτους. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τον Ιούνιο η άνοδος των αγοραπωλησιών άγγιξε το 9% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 5,4% τον Μάιο και 5% τον Απρίλιο. Πάντως, η αύξηση αυτή δεν αντανακλάται ακόμα στις νεόδμητες κατασκευές. Κατά τη διάρκεια του πρώτου φετινού εξαμήνου του 2014, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 18% σε 16.508 κατοικίες. Μάλιστα, στην παραθαλάσσια περιοχή της Ισπανίας, το 30% των νέων κατασκευών παραμένει απούλητο.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί σύντομα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η αγορά κατοικίας της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου ευνοείται και από τη συνεχιζόμενη άνοδο της δημοτικότητας της χώρας μεταξύ των τουριστών, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας, ωθεί αρκετούς από τους ξένους επισκέπτες στο να αναζητήσουν και μια εξοχική κατοικία, καθώς οι αγοραστικές ευκαιρίες είναι αρκετές. Αλλωστε, ανέκαθεν η Ισπανία αποτελούσε έναν δημοφιλή προορισμό για αγοραστές εξοχικών κατοικιών και ιδίως τα νησιά των Βαλεαρίδων, όπως η Μαγιόρκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, την Ισπανία επισκέφθηκαν 28 εκατ. τουρίστες, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό και συνιστά αύξηση της τάξεως του 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Μόνο τον Ιούνιο, η χώρα έγινε δέκτης 6,5 εκατ. αφίξεων ξένων επισκεπτών, σχεδόν το 1/3 των επισκεπτών που υποδέχεται η Ελλάδα σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Πάντως, η αγορά κατοικίας υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ισπανία. Το ΔΝΤ προχώρησε πρόσφατα σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,2% το 2014. Μάλιστα, έως το 2019 προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα προσεγγίσει το 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή