Σημάδια σταθεροποίησης της πορτογαλικής αγοράς κατοικιών

Σημάδια σταθεροποίησης της πορτογαλικής αγοράς κατοικιών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη είναι η ζήτηση των επενδυτών για απόκτηση ακινήτων στην αγορά της Πορτογαλίας, αναφέρουν πλέον όλο και περισσότεροι φορείς της αγοράς. Το γεγονός ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών, αλλά και άλλων κατηγοριών ακινήτων, όπως κτίρια γραφείων και εμπορικά καταστήματα, είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, έχει προσελκύσει πολλούς ξένους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών που επιμελείται η Deloitte, οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον προσιτών σε όλη την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η εν λόγω αγορά, μαζί με εκείνη της Γερμανίας και της Δανίας, αποτελεί μια από τους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς για απόκτηση ακινήτων.

Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει και η Banco Comercian Portugues SA, η οποία ανέφερε ότι από τον Μάιο και μετά καταγράφεται βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ακινήτων. Οι πωλήσεις κατασχεθέντων ακινήτων της τράπεζας αυξήθηκαν σε αξία κατά 2,6% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, αγγίζοντας τα 119 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η βελτίωση της ζήτησης στην αγορά έχει επιτρέψει στην τράπεζα να πωλήσει όλες τις κατοικίες που είχε κατασχέσει σε Λισσαβώνα, Οπόρτο και στο νότιο τμήμα του Αλγκάρβε, χρησιμοποιώντας διαδικτυακή πλατφόρμα πωλήσεων, πλειστηριασμούς και συνεργασίες με μεσιτικά γραφεία για την προώθηση των εν λόγω ακινήτων. Πάντως, η συνολική αξία των κατασχεθέντων ακινήτων της τράπεζας εξακολουθεί να αγγίζει το 1,39 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία της χώρας, από τις πλέον κινητικές ομάδες αγοραστών κατοικιών στην Πορτογαλία είναι οι Βρετανοί. Πέραν των χαμηλών τιμών, οι ενδιαφερόμενοι προσελκύονται στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου και λόγω του ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης των τιμών. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του RICS/Ci, καταγράφονται ισχυρά σημάδια σταθεροποίησης των αξιών, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών σημειώνουν άνοδο, ενώ, σε αρκετές περιοχές της χώρας, αυξητικά κινούνται και οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων κατοικιών, κυρίως στη δημοφιλή τουριστικά περιοχή του Αλγκάρβε. Στην εν λόγω περιοχή της Πορτογαλίας, οι τιμές παραμένουν 32% χαμηλότερες, κατά μέσο όρο, από τις αντίστοιχες τιμές των κατοικιών στη Βρετανία. Μάλιστα, αν συνεκτιμηθεί και η συναλλαγματική ισοτιμία που επί του παρόντος ευνοεί τους Βρετανούς, η πραγματική αξία των κατοικιών είναι ακόμα χαμηλότερη, επιτρέποντας την πραγματοποίηση αγορών είτε για λόγους χρήσης ως εξοχικού είτε για επενδυτικούς σκοπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή