Περιορίζεται σταδιακά ο κίνδυνος κατάρρευσης των τιμών στην Ελβετία

Περιορίζεται σταδιακά ο κίνδυνος κατάρρευσης των τιμών στην Ελβετία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστική για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των τιμών στην αγορά κατοικίας της Ελβετίας εμφανίζεται η τράπεζα UBS σε σχετική της ετήσια έκθεση, τονίζοντας ότι, από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και καθ’ όλη τη μέχρι σήμερα διάρκειά του, η «φούσκα» των τιμών έχει αρχίσει να περιορίζεται σταδιακά, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο σχετικός κίνδυνος. Την ίδια στιγμή, οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενη τριμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, η οποία θα εκδοθεί εντός του μήνα και θα δίνει μεγάλη έμφαση στις τιμές των κατοικιών.

Σύμφωνα πάντως με τη UBS, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα έχουν αποδώσει, καθώς για πρώτη φορά από το 2013 δεν καταγράφονται περιοχές της χώρας όπου να είναι εμφανής η επικινδυνότητα να σπάσει η «φούσκα» των τιμών των κατοικιών. Τα εν λόγω μέτρα αφορούν κυρίως την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων δανειοδότησης στην αγορά στεγαστικής πίστης, όπως επίσης και στη λήψη πρόσθετων μέτρων κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών, μέσω της αύξησης των αποθεματικών για τυχόν επισφαλή δάνεια.

Πάντως, οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλό σημείο, έστω κι αν η ανοδική τους πορεία φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί. Τα πολύ χαμηλά επιτόκια, η εισροή πολλών μεταναστών υψηλής οικονομικής επιφάνειας και η ελκυστικότητα της χώρας ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού εξακολουθούν να τροφοδοτούν τη ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή