Πρωταθλήτρια σε αποδόσεις η βρετανική αγορά κατοικίας το 2013

Πρωταθλήτρια σε αποδόσεις η βρετανική αγορά κατοικίας το 2013

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις υψηλότερες αποδόσεις από κάθε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ή βορειοαμερικανική αγορά ακινήτων σημείωσε η αγορά κατοικίας της Μεγ. Βρετανίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Αυτό αναφέρει σχετική έρευνα της IPD, η οποία κατέγραψε τις προσφερόμενες αποδόσεις συγκροτημάτων κατοικιών, τα οποία εκμεταλλεύονται εμπορικά θεσμικοί επενδυτές. Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, οι αποδόσεις των κατοικιών στη Μεγ. Βρετανία διαμορφώθηκαν στο 14,7%, έναντι αποδόσεων 9,7% των συγκροτημάτων κατοικιών στις ΗΠΑ και 8,3% των κατοικιών στη Γερμανία. Η IPD εξέτασε συνολικά 10 αγορές κατοικίας παγκοσμίως, αξίας άνω των 126,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, η βρετανική αγορά σημείωσε την καλύτερη επίδοση, παρότι από πλευράς μεγέθους είναι αρκετά μικρή, καθώς δεν είναι τόσο διαδεδομένη η πρακτική της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω ενοικιάσεων, τουλάχιστον όσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ιδίως στη Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι εξαιρετικές, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού του αριθμού των ενοικιαστών. Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών αγοράς κατοικιών στη χώρα έχουν οδηγήσει πολλά νοικοκυριά στην επιλογή της ενοικίασης, καθώς δεν έχουν την αγοραστική δύναμη για την απόκτηση κατοικίας. Ετσι, ο αριθμός των νοικοκυριών που νοικιάζουν διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 4 εκατ. Ενας ακόμα λόγος είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη επαρκούς αριθμού κατοικιών για την κάλυψη των όλο και μεγαλύτερων αναγκών στέγασης.

Συνολικά στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και συγκεκριμένα την περίοδο από το 2008 έως το τέλος του 2013 οι αποδόσεις του κλάδου στη Μεγ. Βρετανία διαμορφώθηκαν στο 11,2%, καθώς οι τιμές των ενοικίων την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 16,3%, ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των ενοικιαζόμενων κατοικιών στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, διαμορφώθηκαν στο 6,8%. Την ίδια περίοδο, οι αποδόσεις στην Ολλανδία ήταν αμελητέες, καθώς δεν ξεπέρασαν το 0,7%, δεδομένης και της κρίσης που ταλάνισε την αγορά ακινήτων της χώρας τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Ισχυρότερες ήταν οι επιδόσεις των ενοικιαζόμενων κατοικιών στις ΗΠΑ, όπου, παρά την οικονομική κρίση, οι αποδόσεις τους από το 2008 μέχρι σήμερα αγγίζουν το 7,9%. Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, ο κλάδος βίωσε έντονες διακυμάνσεις, με τις αξίες να υποχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Πάντως, αυτό που είναι χαρακτηριστικό είναι ότι οι αποδόσεις των κατοικιών ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες αποδόσεις των επαγγελματικών ακινήτων (κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα κ.ο.κ.) κατά το ίδιο διάστημα. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι χρειάζονται σπίτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή