Αυξήθηκαν 25% οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Αυξήθηκαν 25% οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία και η Γερμανία αποτέλεσαν τους δύο βασικούς κινητήριους μοχλούς της επενδυτικής δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, ενώ σημαντική κρίνεται και η συνεισφορά χωρών όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ισπανία. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, η οποία ανέφερε ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων για την απόκτηση ακινήτων στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 84 δισ. ευρώ, έναντι 67 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 25%.

Μόνο κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, το ύψος των επενδύσεων ανήλθε στα 46 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έρευνα, από το τέλος του 2012, η ετήσια αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας διαμορφώνεται σε 30%, τάση η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά το 2014. Η αγορά της Γαλλίας πρωταγωνίστησε το φετινό πρώτο εξάμηνο, καθώς το ύψος των επενδύσεων αυξήθηκε με το εντυπωσιακό 84% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 11,1 δισ. ευρώ (7,3 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το 69% των συναλλαγών, ενώ από τους ξένους αγοραστές μεγάλη ήταν η κινητικότητα από τους επενδυτές που προήλθαν από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αντίστοιχα, στη Γερμανία, οι επενδύσεις σε ακίνητα το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 17 δισ. ευρώ, με βασικό χαρακτηριστικό τη σημαντική άνοδο των αγορών από ξένους. Εντυπωσιακά στοιχεία καταγράφονται επίσης και στις αγορές της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 106% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ στην Ολλανδία, η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 109%. Χαμηλή κρίνεται η άνοδος των επενδύσεων στη Μεγ. Βρετανία, καθώς περιορίστηκε στο 11%, με κυρίαρχο στοιχείο τις αγοραπωλησίες μεγάλης κλίμακας, όπου πραγματοποιήθηκαν δύο επενδύσεις αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της CBRE, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αλλαγής του επενδυτικού κλίματος προς το καλύτερο, αφού οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Ενα επιπλέον στοιχείο, το οποίο επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη τάση, είναι ότι καταγράφεται και διαφοροποίηση αναφορικά με το είδος των αγοραστών, καθώς το ποσοστό των επενδύσεων που έγιναν από επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων ήταν σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ιδίως συγκριτικά με τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι είναι πιο συντηρητικοί. Μεγάλο ρόλο στην επενδυτική δραστηριότητα του πρώτου εξαμήνου είχαν τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων, που προχώρησαν σε επενδύσεις της τάξεως των 11,5 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, έναντι 6,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή