Σύντομα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΣτΕ θα κρίνει την «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα κριθεί εντέλει η μεταβίβαση και αξιοποίηση των εκτάσεων της παραλιακής ζώνης της Αττικής από την εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. Συνολικά, πρόκειται για ακίνητα 3,6 εκατ. τ.μ., που έχουν αναγνωριστεί ως αντικείμενο μελλοντικής παραχώρησης και αξιοποίησης. Πρόκειται για το σχέδιο δημιουργίας της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», μιας παραλιακής περιοχής με αφετηρία το Φάληρο (από τη Νέα Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη) και τερματισμό το ακρωτήριο του Σουνίου. Η προσφυγή έγινε από δήμους και περίπου 80 κατοίκους. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα «φιλέτα» προστατεύονται από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας-Αττικής και απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική και οικοδομική δραστηριότητα, όπως π.χ. το ακίνητο των Αλυκών Αναβύσσου έκτασης 669.000 τ.μ., που έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας, ενώ -κατά τους προσφεύγοντες- άλλα ακίνητα είναι εντός αρχαιολογικών χώρων, δασικών εκτάσεων και αιγιαλών, που προστατεύονται επιπρόσθετα τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τη νομοθεσία.

Ελλιπής θέρμανση για 1 στα 4 νοικοκυριά

Δραματικές αποκαλύψεις για την επάρκεια θέρμανσης στις κατοικίες της χώρας προκύπτουν από σχετική έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Απόδοσης Κτιρίων. Σε αυτήν προκύπτει ότι, το 2012, το 26,1% του πληθυσμού της χώρας δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την κατοικία του επαρκώς ζεστή, ενώ το σχετικό ποσοστό εκτοξεύτηκε σε 47,6% για νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέρχονται σε 10,8% και 24,4% αντίστοιχα. Από τη μελέτη προκύπτει ότι οι επιδοτήσεις και η άμεση οικονομική υποστήριξη των νοικοκυριών για θέρμανση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Αντίθετα, λαμβάνοντας μέτρα ριζικής ενεργειακής ανακαίνισης στις κατοικίες που πλήττονται από αυτήν, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου. Η εφαρμογή οικονομικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχει καταδείξει ότι, παρόλο που τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έχουν αποδειχθεί η πιο βιώσιμη λύση, λαμβάνουν μικρότερες επιχορηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή