Ρεκόρ 4ετίας ο αριθμός αγοραπωλησιών τον Σεπτέμβριο στην Ισπανία

Ρεκόρ 4ετίας ο αριθμός αγοραπωλησιών τον Σεπτέμβριο στην Ισπανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά τον Σεπτέμβριο οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην Ισπανία, καθώς τον Αύγουστο είχαν καταγράψει πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 24.096 πράξεις, μέγεθος που είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών, σε ένα σαφές δείγμα ανάκαμψης της αγοράς. Η αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο ήταν της τάξεως του 14%.

Σε επίπεδο 12μήνου, δηλαδή κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2013 – Σεπτεμβρίου 2014, οι συνολικές αγοραπωλησίες κατοικιών ανήλθαν σε 216.682, σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Spanish Property Insight, η φετινή χρονιά θεωρείται σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, καθώς κατά το φετινό πρώτο δίμηνο, οι πωλήσεις «πάγωσαν» λόγω φορολογικών μεταβολών. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό συμπέρασμα των στοιχείων του Σεπτεμβρίου είναι ότι διευρύνθηκε κι άλλο το χάσμα μεταξύ υφιστάμενων και νεόδμητων κατοικιών. Συγκεκριμένα, οι αγοραστές προτιμούν όλο και περισσότερο παλαιότερες κατοικίες παρά νεόδμητες, λόγω του προσιτού κόστους τους. Ετσι, η μεν αύξηση των πωλήσεων των παλαιότερων κατοικιών άγγιξε το 17%, η δε των νεόδμητων το 10,5%.

Ενας ακόμη λόγος που πιθανώς να ωθεί περισσότερους προς τις παλαιότερες κατοικίες είναι ότι, πλέον, έπειτα από χρόνια συνεχούς μείωσης της ανέγερσης νέων οικοδομών, έχει αρχίσει να περιορίζεται το απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατοικιών που να έχουν αγοραστικό ενδιαφέρον, δηλαδή ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές που έχουν απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα σε άλλα σημεία, σύντομα θα πρέπει να αποφασίσουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις τους, αν θέλουν να βρουν αγοραστές.

Σε γενικές γραμμές, οι παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, που προσελκύουν πολλούς ξένους αγοραστές, είναι εκείνες που καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Βαλεαρίδων Νήσων, αλλά και της Μάλαγας, όπου οι αγοραπωλησίες έχουν αυξηθεί με ρυθμό 15% φέτος. Στον αντίποδα, οι περιοχές της ενδοχώρας, που παραδοσιακά στηρίζονται περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση, δεν έχουν ανακάμψει πλήρως. Οσον αφορά τα ενοίκια, με βάση τα σχετικά κρατικά στοιχεία, ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 0,7% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή