Παρέμβαση στη Σουηδία για να ανακοπεί το ράλι τιμών στις κατοικίες

Παρέμβαση στη Σουηδία για να ανακοπεί το ράλι τιμών στις κατοικίες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές προβλέπεται ότι θα είναι οι συνέπειες στη σουηδική αγορά κατοικίας από τις νέες αλλαγές στον κανονισμό στεγαστικών δανείων της αρμόδιας εποπτικής αρχής (FSA).

Εχοντας στόχο να περιορίσει το «ράλι» τιμών στην αγορά και κυρίως να μειώσει το χρέος των νοικοκυριών, που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, η FSA ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι αυξάνεται έως 50% η ελάχιστη μηνιαία δόση που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε νέος δανειολήπτης στεγαστικού δανείου, συγκριτικά με το σημερινό καθεστώς. Σύμφωνα με τη FSA, η κίνηση αυτή θα μειώσει το χρέος των νοικοκυριών και ταυτόχρονα θα μειώσει τις τιμές πώλησης των κατοικιών έως 5%.

Σύμφωνα όμως με αναλυτές και φορείς της αγοράς, είναι πολύ πιθανό, εν τέλει, το αποτέλεσμα να είναι το αντίστροφο, δηλαδή να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές, αναφέρει το πρακτορείο Μπλούμπεργκ. Οπως τονίζουν, το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς κατοικίας της σκανδιναβικής χώρας είναι η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση. Με την κίνησή της αυτή, η FSA επί της ουσίας θα αποτρέψει πολλούς νυν ιδιοκτήτες από την αναζήτηση καλύτερης κατοικίας ή περιοχής διαμονής, λόγω ακριβώς της σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού. Ετσι, το πρόβλημα της περιορισμένης προσφοράς διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών θα γίνει εντονότερο, οδηγώντας τις τιμές ακόμα περισσότερο προς τα πάνω. Αλλωστε, ήδη πολλά νοικοκυριά διστάζουν να μετακινηθούν λόγω της πρόσφατης επιβολής φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις κατοικιών με συντελεστή 22%.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του αποθέματος απούλητων κατοικιών, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, όπως η Στοκχόλμη, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται και οι κατασκευαστές δεν ανεγείρουν επαρκή αριθμό νέων κατοικιών. Πρόσφατα, ο αριθμός των διαμερισμάτων προς πώληση περιορίστηκε σε μόλις 6.900, έναντι 8.500 την αντίστοιχη εβδομάδα του 2013 και 11.000 διαμερισμάτων το 2011.

Ως εκ τούτου, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, με εκείνες των διαμερισμάτων να ενισχύονται κατά 6% σε ετήσια βάση και εκείνες των μονοκατοικιών/μεζονετών κατά 8%. Μάλιστα, σε κάποιες πόλεις, όπως η Στοκχόλμη, η αύξηση των τιμών είναι μεγαλύτερη του 10% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

«Χέρι χέρι» με την άνοδο των τιμών κινείται και η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, η οποία τον Σεπτέμβριο άγγιξε το 5,7%, έναντι 5,1% στις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή