Πρόσωπα και Πράγματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο για επενδυτικά σχέδια

Στη διευκόλυνση των επενδύσεων και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών στοχεύει το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο, το οποίο προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και συνίσταται στην εφαρμογή της νέας διαδικασίας ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων, έργων και συναφών δραστηριοτήτων. Ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το μητρώο αξιολογητών και ελεγκτών περιβάλλοντος. Παράλληλα, στις αρχές του 2015 θα τεθεί σε λειτουργία η «περιβαλλοντική διαύγεια», με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου και της ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής ταυτότητας του έργου, στην οποία θα καταχωρίζονται όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Με τις σημερινές αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ της νέας χρονιάς

Με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές πρόκειται να επιβληθεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2015, καθώς όπως όλα δείχνουν, το υπ. Οικονομικών είχε «προνοήσει», πριν από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία έδωσε προθεσμία έξι μηνών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα σημερινά δεδομένα (έχουν να διαφοροποιηθούν από το 2007). Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι η επιβολή του γίνεται με βάση τα δικαιώματα σε ακίνητα που έχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Ετσι, η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ του νέου έτους θα γίνει με βάση τα ακίνητα που έχει ο καθένας στην κατοχή του στις αρχές του έτους. Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν αλλάξουν οι αντικειμενικές κατά τη διάρκεια του έτους, οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν θα γίνουν αισθητές στην «τσέπη» των φορολογουμένων πριν από το 2016.

Διαγραφή χρεών με ανταλλαγή ακινήτων στην Ισπανία

Στην πώληση ακινήτων αξίας 409 εκατ. ευρώ πρόκειται να προχωρήσει ο ισπανικός κατασκευαστικός όμιλος Sacyr, σε αντάλλαγμα για τη διαγραφή χρεών του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που ανακοινώθηκε, η Sacyr θα εκχωρήσει σειρά ακινήτων, που περιλαμβάνουν οικόπεδα και ημιτελείς οικοδομές στη Sareb, την «κακή» τράπεζα που έχει συσταθεί από το ισπανικό Δημόσιο από το 2012, προκειμένου να απορροφήσει περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα αξίας περίπου 50,8 δισ. ευρώ από τις ισπανικές τράπεζες. Σε αντάλλαγμα, η Sareb θα διαγράψει δάνεια αντίστοιχης αξίας του ομίλου Sacyr. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αγορά ανακάμπτει, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο έχουν επενδυθεί κεφάλαια 3,23 δισ. ευρώ για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή