Η αύξηση του φόρου μείωσε τις αγοραπωλησίες στο Λονδίνο

Η αύξηση του φόρου μείωσε τις αγοραπωλησίες στο Λονδίνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόδειξη ότι η υψηλότερη φορολόγηση δεν καταλήγει υποχρεωτικά και σε υψηλότερα έσοδα στην αγορά ακινήτων αποτελεί η περίπτωση του Λονδίνου, μετά την αύξηση που επιβλήθηκε τους τελευταίους μήνες στο τέλος χαρτοσήμου που καταβάλλουν οι αγοραστές ακινήτων πολυτελών κατοικιών. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων DTZ, ο υψηλότερος φόρος οδήγησε εν τέλει σε σημαντική πτώση των αγοραπωλησιών, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο να είναι χαμηλότερο. Ειδικότερα, κατά τους πρώτους τρεις μήνες, εισπράχθηκαν φόροι 128 εκατ. ευρώ από το τέλος χαρτοσήμου, οι οποίοι προκύπτουν από συνολικά 638 συναλλαγές πολυτελών κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο. Δηλαδή, ο μέσος φόρος ανά συναλλαγή διαμορφώθηκε σε 202.000 ευρώ, περίπου 10% υψηλότερα από το αντίστοιχο έσοδο του προηγούμενου έτους, όταν δεν είχε ακόμη επιβληθεί ο υψηλότερος φόρος. Ωστόσο, κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είχαν πραγματοποιηθεί 949 αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα το τελικό φορολογικό έσοδο να ανέλθει σε 173,6 εκατ. ευρώ. Επομένως, η εισαγωγή του νέου, υψηλότερου φόρου έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε λιγότερα έσοδα κατά περίπου 25%.

Στη σχετική ανάλυσή της η DTZ επισημαίνει ότι ναι μεν η ζήτηση έχει αρχίσει να υποχωρεί ήδη από το φθινόπωρο του 2014, ως αποτέλεσμα των συνεχώς αυξανόμενων τιμών, αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά η επιβολή του υψηλότερου τέλους χαρτοσήμου επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αγορά, οδηγώντας σε λιγότερες αγοραπωλησίες. Επιπλέον, η DTZ προειδοποιεί για πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερης επιβράδυνσης των πωλήσεων στην αγορά, καθώς το Εργατικό Κόμμα έχει συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα την επιβολή ενός «φόρου επαύλεων», δηλαδή ενός φόρου που θα επιβάλλεται επιπλέον των υπολοίπων φορολογικών επιβαρύνσεων, μόνο στα πολύ ακριβά ακίνητα.

Πάντως, παρότι ο νέος φόρος έχει περιορίσει τη ζήτηση στο πολύ ακριβό τμήμα της αγοράς, δηλαδή σε ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 2 εκατ. ευρώ, δεν ισχύει το ίδιο και με τις υπόλοιπες κατοικίες. Σύμφωνα με στοιχεία της Jones Lang LaSalle, κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, η ζήτηση για κατοικίες αξίας χαμηλότερης του 1,5 εκατ. ευρώ στο κεντρικό Λονδίνο ενισχύθηκε σε σχέση πάντα με τα ακίνητα που διατίθενται προς πώληση. Πάντως, η προσφορά προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη σήμερα κατασκευάζονται συνολικά 26.500 νέες κατοικίες στο Λονδίνο, μια αύξηση της τάξεως του 23% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ συνολικά το 2014 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 41% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εταιρείες ανάπτυξης κατοικιών δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις επικείμενες εκλογές, π.χ. μέσω της προσωρινής αναβολής κάποιων από τις επενδύσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή