Αύξηση επενδύσεων από θεσμικούς του real estate αναμένεται φέτος

Αύξηση επενδύσεων από θεσμικούς του real estate αναμένεται φέτος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 50% των θεσμικών επενδυτών ακινήτων ανά τον κόσμο σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια του 2015, αναφέρει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE στην τελευταία ετήσια δημοσκόπησή της σχετικά με τις προθέσεις της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, το 53% των επενδυτών δρομολογεί νέες αγορές κατά το τρέχον έτος, με τις διασυνοριακές συναλλαγές να αποδεικνύονται εξαιρετικά δυναμικό σκέλος της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει ακίνητα σε χώρα του εξωτερικού. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 δεν είχε ξεπεράσει το 28%. Μεταξύ των εν λόγω επενδυτών, το 31% έχει στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ως εκ τούτου, το Λονδίνο αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα επενδυτικό προορισμό, ενώ στην πρώτη δεκάδα των πόλεων που αποτελούν τις «πύλες» για την απόκτηση ακινήτων, βρίσκονται επίσης το Τόκιο, το Σίδνεϊ, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Αντίστοιχα, σημαντική ζήτηση αναμένεται να καταγραφεί φέτος και στις δευτερεύουσες πόλεις, δηλαδή πόλεις που είναι λιγότερο δημοφιλείς, πλην όμως προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες. Ως τέτοιες λογίζονται φέτος η Μαδρίτη, το Ντάλας και το Σιάτλ, που επίσης βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα της φετινής λίστας των επενδυτών. Η τάση αυτή αντανακλά την πρόθεση των επενδυτών να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις.

Σημαντική άνοδος του επενδυτικού ενδιαφέροντος εντοπίζεται φέτος συνολικά στις γεωγραφικές ζώνες της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), με τα ακίνητα που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις σε σχέση με το αρχικό κόστος να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στον αντίποδα, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι επενδυτές που θα επιλέξουν φέτος ακίνητα πρώτης κατηγορίας (σύγχρονα κτίρια στις πιο περιζήτητες περιοχές) αυξήθηκαν στο 43%, έναντι 29% το 2014.

Αναφορικά με τα είδη των ακινήτων, οι προτιμητέες κατηγορίες είναι τα κτίρια γραφείων και τα βιομηχανικά ακίνητα, τα οποία προτιμώνται από το 33% και το 29% των επενδυτών αντίστοιχα. Οσον αφορά τα βασικότερα εμπόδια για την είσοδο των επενδυτών στην αγορά ακινήτων, το κόστος είναι το σημαντικότερο για το 50% των επενδυτών, ενώ ένα επιπλέον 21% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την έλλειψη κατάλληλων για επένδυση ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή