Σύντομα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα 2,4 δισ. ευρώ από αυθαίρετα και ημιυπαίθριους

Σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ έχει εισπράξει το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια από τις ρυθμίσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων και των αυθαιρέτων, μέσω διαδοχικών νόμων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη στατιστική επεξεργασία των σχετικών συναλλαγών, με αφορμή και την πρόσφατη θετική εξέλιξη της απόφασης του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως συνταγματικό τον υφιστάμενο νόμο για την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο νέος πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, ανέφερε ότι μόνο από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα 1,4 δισ. ευρώ από πρόστιμα και παράβολα. Επιπλέον, 1,1 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθεί με την καταβολή και των υπόλοιπων δόσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ παράλληλα έχει εισπραχθεί επίσης 1 δισ. ευρώ από τον νόμο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Το 75% των δηλώσεων αφορά αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια, ενώ το υπόλοιπο 25% των δηλώσεων σε κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή παντελώς αυθαίρετα. Επίσης, το 70% των παραβάσεων εντοπίζεται σε ακίνητα εντός σχεδίου. Το 22% των ακινήτων χρησιμοποιείται ως πρώτη και μοναδική κατοικία, 60% είναι κυρίως εξοχικά και το υπόλοιπο 18% αφορά επαγγελματικά κτίρια.

Κέρδη 10,6 εκατ. ευρώ για Grivalia Properties

Αισθητή πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties) κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 10,6 εκατ. ευρώ, έναντι 15,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σημείωσαν δηλαδή πτώση της τάξεως του 31%, κυρίως ως αποτέλεσμα της αρνητικής υπεραξίας που προέκυψε από την αποτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία τους. Αλλωστε, η προσθήκη νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από μισθώματα στα 13,9 εκατ. ευρώ, έναντι 10,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, μια άνοδος της τάξεως του 32%, που προήλθε λόγω της προσθήκης νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Αυτό βέβαια είχε και την αρνητική του πλευρά, καθώς περισσότερα ακίνητα σήμαναν και υψηλότερους φόρους, με το κόστος του ΕΝΦΙΑ να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, από 1 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή