Αντιδράσεις στο σχέδιο Ολάντ για επιβολή πλαφόν στα ενοίκια

Αντιδράσεις στο σχέδιο Ολάντ για επιβολή πλαφόν στα ενοίκια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα αντίθετοι με το σχέδιο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να επιβάλει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στις τιμές των ενοικίων (πλαφόν) για κάθε νέα μίσθωση κατοικίας στο Παρίσι εμφανίζονται οι κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την πρόταση Ολάντ, οι τιμές των ενοικίων κατοικιών δεν θα επιτρέπεται να είναι 20% μεγαλύτερες ή 30% χαμηλότερες από τον μέσο όρο του ενοικίου στην εκάστοτε συνοικία. Το σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε διάφορες παραμέτρους, όπως το μέγεθος του διαμερίσματος, το έτος κατασκευής και η τοποθεσία. Στόχος είναι η αποφυγή υπερβολικών χρεώσεων στα πολυτελέστερα ακίνητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ενωση Μεσιτών Ακινήτων Γαλλίας (FNAIM), η πρόταση αυτή θα αποθαρρύνει τους θεσμικούς επενδυτές από την αγορά κατοικίας του Παρισιού και εν τέλει θα ωφελήσει μόνο τους πιο εύπορους ενοικιαστές, εις βάρος των λιγότερο προνομιούχων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FNAIM, Ζαν Φρανσουά Μπουέ, το θεσμικό πλαίσιο που επιχειρείται να εφαρμοστεί μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους επενδυτές, που θα στραφούν σε άλλες αγορές.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα επιβραδύνει τις εργασίες ανακαίνισης των διαμερισμάτων από τους ιδιοκτήτες τους και θα αυξήσει τις αντιδικίες με τους ενοικιαστές τους. Επιπλέον, εκτιμάται ότι ναι μεν οι τιμές στα ακριβότερα ακίνητα θα υποχωρήσουν, αλλά και πάλι η πτώση αυτή δεν θα είναι αρκετή για να επιτρέψει την πρόσβαση σε ενοικιαστές μεσαίων εισοδημάτων. Επίσης, οι μεσίτες εκτιμούν ότι το μέτρο θα προκαλέσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για να αγοράσουν το ακίνητο που σήμερα μισθώνουν.

Σύμφωνα, πάντως, με την ένωση που έχει αναλάβει το έργο της συλλογής των τιμών ενοικίασης κατοικιών στο Παρίσι για λογαριασμό του γαλλικού δημοσίου (Observatoire des Loyers de l’ Agglomeration Parisienne), με βάση το σύστημα αυτό, υπολογίζεται ότι στο 20% των νέων ενοικιάσεων (από τις συνολικά 80.000 που καταγράφονται ετησίως) θα επιβληθεί πλαφόν. Στο 1/3 των περιπτώσεων αυτών, οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 50 ευρώ μηνιαίως, σε ένα επιπλέον 1/3 τα ενοίκια θα μειωθούν από 50 έως 100 ευρώ τον μήνα και στο υπόλοιπο η πτώση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ.

Οι υπέρμαχοι του νέου αυτού μέτρου κάνουν λόγο για αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 42% στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Μάλιστα, το κόμμα των Γάλλων Οικολόγων ζήτησε την επέκταση του μέτρου σε όλες τις μεγάλες γαλλικές πόλεις. Η εφαρμογή του πλαφόν στα ενοίκια του Παρισιού προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή