Αντιφατικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας στην Ισπανία

Αντιφατικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας στην Ισπανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η δημοσιοποίηση αντικρουόμενων και αντιφατικών στοιχείων για την πορεία της αγοράς κατοικίας της Ισπανίας, καθώς τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας συχνά απέχουν σημαντικά από τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν οι εταιρείες ακινήτων. Ετσι, συχνά η μία πλευρά καταγράφει άνοδο των τιμών και η άλλη πτώση, επιτείνοντας τη σύγχυση μεταξύ των επενδυτών και των ενδιαφερόμενων αγοραστών κατοικιών.

Το τελευταίο δείγμα τέτοιας ασάφειας σχετικά με την πραγματική εικόνα της αγοράς αποτέλεσε η δημοσιοποίηση της εταιρείας εκτιμήσεων Tinsa, μιας από τις πλέον ευυπόληπτες στη χώρα. Με βάση αυτήν, οι τιμές εξακολουθούν να υποχωρούν, αν και υπάρχουν περιοχές όπου καταγράφονται αυξήσεις. Στον αντίποδα, τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Στέγασης της Ισπανίας καταγράφουν πτωτική τάση, αν και η κάμψη είναι μικρή. Ειδικότερα, η Tinsa αναφέρει ότι τον Μάιο –και με βάση τις εκτιμήσεις κατοικιών στις οποίες προχώρησε η εταιρεία– οι τιμές στο σύνολο της χώρας υποχώρησαν κατά 3,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ωστόσο, σε ορισμένες μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες περιφερειών, η πτώση είναι αισθητά μεγαλύτερη και προσεγγίζει το 5%. Στον αντίποδα, οι τιμές των κατοικιών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ισπανίας που βρέχονται από τη Μεσόγειο μειώθηκαν με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, μόλις 2,3%, ενώ στις Βαλεαρίδες και στα Κανάρια Νησιά η κάμψη δεν ξεπέρασε το 2,1%. Ταυτόχρονα, αν ληφθούν υπόψη οι τιμές σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, προκύπτει άνοδος της τάξεως του 1,4% σε σχέση με τον περυσινό Μάιο.

Ακόμα και έτσι βέβαια, οι τιμές στις εν λόγω περιοχές είναι 48,8% χαμηλότερες σε σχέση με το απόγειο της αγοράς. Συνολικά στην Ισπανία, η αγορά κατοικίας έχει καταγράψει πτώση τιμών κατά 42,1% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, η μέση τιμή των κατοικιών υποχώρησε κατά 0,11% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μικρότερη πτώση σε επίπεδο τριμήνου από το 2008 μέχρι σήμερα. Ετσι, η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου διαμορφώθηκε σε 1.458 ευρώ/τ.μ., ποσό που είναι 36,3% χαμηλότερο, σε σχέση με το υψηλότερο σημείο που είχε καταγραφεί το 2008 και ανερχόταν σε 2.100 ευρώ/τ.μ.

Μάλιστα, σε πολλές περιοχές και κυρίως στις επτά αυτόνομες επαρχίες της χώρας, σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στα Κανάρια με 3,56% σε ετήσια βάση, ενώ ακολούθησαν οι περιοχές της Αραγκόν με άνοδο κατά 1,9% και της Μαδρίτης με 1,67%.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία, η μεγαλύτερη κάμψη κατά το πρώτο τρίμηνο εντοπίστηκε στην περιοχή της Αστούρια με 6,53%, ενώ ακολούθησε η Καστίγια-Λεόν με ετήσια μείωση κατά 3,72%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή