Η αγορά κατοικίας στη Γαλλία βρίσκει σταδιακά το σημείο ισορροπίας της

Η αγορά κατοικίας στη Γαλλία βρίσκει σταδιακά το σημείο ισορροπίας της

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταδιακή ισορροπία της βρίσκει εκ νέου η αγορά κατοικίας στη Γαλλία, αναφορικά με το επίπεδο προσφοράς και ζήτησης, καθώς ο αριθμός των νεόδμητων κατοικιών έχει αρχίσει να περιορίζεται. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η ολοκλήρωση νέων κατοικιών έχει περιοριστεί κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει τη σταθεροποίηση των τιμών, ιδίως στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ηδη, μάλιστα η βελτίωση αυτή της εικόνας έχει αρχίσει να αντικατοπτρίζεται και στις αγοραπωλησίες, καθώς οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 3,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Συνολικά βέβαια το 2014 οι συναλλαγές υποχώρησαν κατά 4%, με την εικόνα όμως να έχει αρχίσει να αντιστρέφεται τους πρώτους μήνες του 2015. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε με την εκτόξευση του αριθμού των πωλήσεων κατοικιών κατά 59%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 0,7% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, παρότι είχαν βρεθεί σε τροχιά υποχώρησης από το τρίτο τρίμηνο του 2014 και μετά, σε ό,τι αφορά τις νεόδμητες κατασκευές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, INSEE, το τέταρτο τρίμηνο, οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών υποχώρησαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση στο σύνολο της Γαλλίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, η πτώση διαμορφώθηκε στο 2%. Στη συγκεκριμένη αγορά, πάντως, καταγράφονται αισθητές διαφορές από πόλη σε πόλη, ανάλογα με το επίπεδο της απασχόλησης και το πληθυσμιακό μέγεθος.

Απώλειες στα εξοχικά

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχθεί ο κλάδος των εξοχικών κατοικιών, που συνεχίζει, για έκτο διαδοχικό έτος, να καταγράφει απώλειες. Με βάση τα σχετικά στοιχεία αναλυτών της γαλλικής αγοράς, ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε από τις 715.000 κατοικίες (σε ετησιοποιημένη βάση) στο τέλος του Νοεμβρίου του 2014, στις 700.000 κατοικίες στο τέλος του φετινού Φεβρουαρίου. Αιτία είναι η υπερπροσφορά κατοικιών προς πώληση, τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού δεν έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τα τελευταία επτά χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει έκδηλη δυσκολία προσέλκυσης αγοραστών. Η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες έχει πληγεί ακόμα περισσότερο λόγω της αύξησης του ύψους της φορολογίας που επιβάλλεται στον πωλητή, κατά τη μεταβίβαση ενός εξοχικού. Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι η ζήτηση δύσκολα θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σπεύδουν να περιορίσουν το επίπεδο μελλοντικής προσφοράς νεόδμητων κατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 12% το 2014, ενώ ακόμη και όσες εκδόθηκαν δεν προβλέπεται να υλοποιηθούν, τουλάχιστον άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή