Ανοδος ξανά έπειτα από έξι χρόνια στην αγορά κατοικίας της Ολλανδίας

Ανοδος ξανά έπειτα από έξι χρόνια στην αγορά κατοικίας της Ολλανδίας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε, όπως όλα δείχνουν, ο κύκλος της πτώσης των τιμών στην αγορά κατοικίας της Ολλανδίας, που είχε ξεκινήσει το 2008 και διήρκεσε έως και τα μέσα του 2014, με τις αξίες να υποχωρούν κατά περίπου 25% στο μεσοδιάστημα.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας Calcasa για την περίοδο του φετινού δεύτερου τριμήνου, οι τιμές σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,8% σε ετήσια βάση, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 240.000 ευρώ. Μάλιστα, υπήρξαν και περιοχές όπου η αύξηση ξεπέρασε το 10% σε ετήσια βάση.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές προβλέπουν άνοδο των τιμών και κατά το τρίτο τρίμηνο, αν και αυτή δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερη του 1%. Οπως προκύπτει, η αύξηση της ζήτησης είναι σημαντική, χωρίς παράλληλα η προσφορά να ανταποκρίνεται. Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι αγοραπωλησίες κατοικιών αυξήθηκαν κατά 28,2%, τη στιγμή που η προσφορά νέων κατοικιών μειώθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση. Σημαντική βελτίωση κατέγραψε και ο αριθμός των νέων στεγαστικών δανείων, που αυξήθηκαν κατά 24,1%, με αποτέλεσμα να τονωθεί και η ρευστότητα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα περίπου 61.000 κατοικίες που είναι απούλητες επί τρία συναπτά έτη, δείγμα ίσως ότι η ανάκαμψη της κτηματαγοράς της χώρας δεν είναι ακόμα ομοιόμορφη σε όλες τις περιοχές της Ολλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή