Αυξήθηκαν 4,2% οι τιμές ακινήτων στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο

Αυξήθηκαν 4,2% οι τιμές ακινήτων στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτερο ρυθμό, από την έναρξη της κρίσης, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Ισπανία, ενισχύοντας τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ σε σχέση με το φετινό πρώτο τρίμηνο, η άνοδος αγγίζει το 0,6%. Η άνοδος αυτή ήταν και η υψηλότερη ετήσια αύξηση από το 2007, όταν η στατιστική υπηρεσία άρχισε να καταγράφει επισήμως την πορεία των τιμών των κατοικιών.

Μάλιστα, σε έτερη έρευνα της Ενωσης Συμβολαιογράφων της χώρας για την ίδια περίοδο, προέκυψε ότι η αύξηση των τιμών άγγιξε το 5,2%, ενώ η ανάλογη αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο είχε αγγίξει το 2,65%. Προς το παρόν, τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών καταγράφουν οι πιο δημοφιλείς περιοχές, όπου η ζήτηση κατοικιών είναι υψηλότερη, όπως η Μαδρίτη, η Καταλωνία, η περιοχή της Βαλένθιας και τα δημοφιλή τουριστικά νησιά, όπως οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, τα στοιχεία αυτά αντανακλούν τη σταδιακή ανάκαμψη της ισπανικής αγοράς ακινήτων, εξέλιξη απαραίτητη για την επανεκκίνηση και της πραγματικής οικονομίας. Αλλωστε, ο πάλαι ποτέ κραταιός κατασκευαστικός κλάδος της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ανάρρωσης από την κατάρρευση της κτηματαγοράς το 2008 και ακολούθως και του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας, που χρηματοδότησε τη «φούσκα» των προηγούμενων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλεόνασμα των απούλητων κατοικιών ανήλθε σε περίπου 1,4 εκατ. ακίνητα, δείγμα των υπερβολικών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν.

Πλέον, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, κατά το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε και αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων στον κατασκευαστικό κλάδο της Ισπανίας, ενώ η συνεχιζόμενη άνοδος και των αξιών των κατοικιών –φέτος αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη αύξηση σε ετήσια βάση– συμπληρώνει το «παζλ» της ανάκαμψης στον κλάδο. Η θετική εξέλιξη αντανακλάται και στην πορεία της οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται πλέον με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών. Μοναδικό «αγκάθι» η υψηλή ανεργία, που παραμένει στο 23%, όντας η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή