Στα 4 εκατ. ευρώ η μέση τιμή ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ

Στα 4 εκατ. ευρώ η μέση τιμή ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσθεώρητο ύψος έχει φτάσει η διαφορά της αγοράς κατοικίας του Χονγκ Κονγκ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, πλέον οι τιμές πώλησης των πολυτελέστερων κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ είναι έως 61% υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές πώλησης κατοικιών στην αμέσως ακριβότερη πόλη, το Λονδίνο.

Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα του «ανοίγματος της ψαλίδας» της διαφοράς του Χονγκ Κονγκ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη παγκοσμίως, ιδίως μετά την αύξηση των τιμών κατά 20% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

Κατά μέσο όρο πάντως, η μέση τιμή πώλησης ενός μεταχειρισμένου πολυτελούς διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ διαμορφώνεται σήμερα σε 4 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ακριβότερο κατά 45% σε σχέση με το Λονδίνο, όπου η αντίστοιχη μέση τιμή πώλησης ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η διαφορά με το Παρίσι, όπου το μέσο κόστος αγοράς πολυτελών διαμερισμάτων είναι 2,2 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται σε 52%. Λίγο χαμηλότερες τιμές συναντά κανείς και στις υπόλοιπες ακριβές πόλεις, όπως στη Σιγκαπούρη, όπου το μέσο κόστος απόκτησης μιας πολυτελούς κατοικίας ανέρχεται σε 2,04 εκατ. ευρώ, στη Νέα Υόρκη, όπου το κόστος είναι της τάξεως των 1,86 εκατ. ευρώ και στη Σαγκάη με 1,77 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι από τις έξι ακριβότερες πόλεις παγκοσμίως, οι τρεις βρίσκονται στην Ασία. Σύμφωνα με την ανάλυση της Savills, αγοραστικές ευκαιρίες εντοπίζονται σε πόλεις όπως το Μιλάνο, το Σίδνεϊ, η Βενετία και το Λος Αντζελες, όπου οι μεγάλες επιφάνειες των πολυτελών κατοικιών, περιορίζουν το τελικό κόστος ανά τ.μ. Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, υπάρχουν μεμονωμένες περιοχές/ αγορές, όπου τα κόστη εκτοξεύονται. Σύμφωνα με τη Savills, οι ελβετικές Αλπεις είναι η ακριβότερη περιοχή για την απόκτηση μιας κατοικίας για λόγους αναψυχής, ή διαμονής κατά τη συνταξιοδότηση. Για παράδειγμα, ένα σαλέ τεσσάρων υπνοδωματίων θα απαιτήσει περίπου 4 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η γαλλική Ριβιέρα, όπου μια βίλα με θέα στοιχίζει περίπου 3,3 εκατ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση από τις ευρωπαϊκές παραθεριστικές περιοχές κατατάσσεται το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, με το κόστος να διαμορφώνεται σε 2,66 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εν λόγω περιοχή προσφέρει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι οι κατοικίες που πωλούνται είναι αρκετά μεγαλύτερες σε επιφάνεια από τις αντίστοιχες στη Ριβιέρα, ή τις Αλπεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή