Προτεραιότητα για την Ε.Ε. η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Προτεραιότητα για την Ε.Ε. η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη είναι η κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με την υιοθέτηση σειράς πολιτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων, με απώτερο στόχο, όχι μόνο τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αλλά και τη μείωση του ετήσιου κόστους εισαγωγής ορυκτών καυσίμων (π.χ., πετρέλαιο), το οποίο ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ ημερησίως. Η στόχευση είναι σωστή, καθώς τα κτίρια στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι καταναλώνουν το 40% των συνολικών ενεργειακών αναγκών ετησίως, ενώ ταυτόχρονα τα περιθώρια εξοικονόμησης είναι τεράστια, καθώς το 75% των κτιρίων εκτιμάται ότι είναι μη αποδοτικό.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεξεργάζονται ήδη σειρά αλλαγών στον ευρωπαϊκό κανονισμό κτιρίων, προκειμένου να επιβληθούν νέες οδηγίες, με τις οποίες θα καθίσταται υποχρεωτικό τα νέα κτίρια που θα χτίζονται στην Ε.Ε. από το τέλος του 2020 και μετά να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα θα υιοθετηθούν και αλλαγές για τη μεταμόρφωση των υφιστάμενων κτιρίων, μέσω εκτεταμένων ανακαινίσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα επιχειρηθούν αλλαγές σχεδόν στο 80% του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά αντίστοιχο ποσοστό.

Η ανάπτυξη εξυπνότερων και ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς όχι μόνο θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη, αλλά θα μειώσει και το κόστος της δημόσιας περίθαλψης, καθώς η χρήση σύγχρονων μονωτικών υλικών στα παλιά κτίρια θα εξαλείψει τη συσσωρευμένη υγρασία, ιδίως στις βορειότερες χώρες της Ε.Ε., η οποία είναι «ένοχη» για την πρόκληση άσθματος. Ταυτόχρονα, η χρήση λιγότερης ενέργειας για τη θέρμανση ή την ψύξη των ακινήτων, επίσης ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικότερης μόνωσης, θα περιορίσει τους ρύπους και θα ενισχύσει την ποιότητα του αέρα. Σύμφωνα με τους φορείς της οικοδομής και των κατασκευών, η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος στην «επανάσταση» που συνέβη στις ΗΠΑ με το σχιστολιθικό αέριο, που έχει περιορίσει κατακόρυφα τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ενώ παράλληλα τροφοδότησε την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών και δημιούργησε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρειών μονωτικών υλικών, όπως η γερμανική Knauf, ο κλάδος είναι έτοιμος για τις επικείμενες αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή