Με μετρητά αγοράζουν οι Κινέζοι ακίνητα στις ΗΠΑ

Με μετρητά αγοράζουν οι Κινέζοι ακίνητα στις ΗΠΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη ρευστότητά τους αποδεικνύουν καθημερινά οι Κινέζοι αγοραστές κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς, όπως προκύπτει από σχετική κοινή έρευνα της RealtyTrac και της Ethnic Technologies, το 46% των Κινέζων αγοραστών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 17 μηνών και μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, προτίμησε για τις πληρωμές του την καταβολή μετρητών και μάλιστα αποπληρώνοντας το σύνολο της αξίας. Πρόκειται για υπερτριπλάσιο μέγεθος σε σχέση με όσους πλήρωναν μετρητοίς πριν από δέκα χρόνια και συγκεκριμένα το 2005. Πάντως, συνολικά οι Κινέζοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στο σύνολο των ξένων αγοραστών κατοικιών μετρητοίς, με μερίδιο 18%, ενώ την πρωτοκαθεδρία καταλαμβάνουν οι αγοραστές ισπανόφωνης προέλευσης, το μερίδιο των οποίων αγγίζει το 43%.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι οι αγοραστές μετρητοίς αποτελούν πλέον το 33% των συνολικών αγοραπωλησιών στην αμερικανική αγορά κατοικίας, έναντι 20% το 2005. Η έρευνα αξιολόγησε συνολικά 10 εκατ. καταγεγραμμένες αγοραπωλησίες κατοικιών κατά την περίοδο 2014-2015 και τις συνέκρινε με το 2005. Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι αγοραστές μετρητοίς διαδραματίζουν έναν αισθητά μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά κατοικίας σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια, ιδίως όσοι προέρχονται από την Κίνα.

Ταυτόχρονα, οι ξένοι αυτοί αγοραστές συνετέλεσαν στην επιτάχυνση της αύξησης των τιμών πώλησης στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση αξία των κατοικιών αυξήθηκε κατά 3,3% τον τελευταίο χρόνο και ανέρχεται σε 160.000 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξησή τους κατά 2,2% το 2016. Μεταξύ των ξένων αγοραστών, τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι ομιλούντες κινεζικά, καθώς ενίσχυσαν το μερίδιό τους κατά 9% την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά κατά το 12μηνο Μαρτίου 2013-Μαρτίου 2014, οι Κινέζοι επένδυσαν συνολικά 19,5 δισ. ευρώ για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ, ποσό υψηλότερο κατά 72% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της εθνικής ένωσης μεσιτών των ΗΠΑ (NAR), οι εν λόγω αγοραστές στρέφονται κυρίως σε υψηλής ποιότητας και ακριβές κατοικίες, των οποίων η μέση αξία αγγίζει τα 422.500 ευρώ. Συνολικά δε οι αγοραστές από την Ασία είναι υπεύθυνοι για πάνω από το 1/3 των αγορών ακινήτων από ξένους στις ΗΠΑ.

Πόλεις της δυτικής ακτής της χώρας, που είναι και εγγύτερα προς την Κίνα, όπως για παράδειγμα το Σιάτλ, που είναι η πιο κοντινή μεγάλη πόλη για να ταξιδέψει κανείς από το Πεκίνο, συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς, όπως τονίζουν τοπικοί μεσίτες, οι Κινέζοι είναι υπεύθυνοι σχεδόν για το 50% των συναλλαγών στις ακριβότερες συνοικίες της πόλης, ενώ το 75% των σχετικών αγοραπωλησιών πραγματοποιούνται με μετρητά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή